Ekforsverket igång igen

Ekforsbolagen investerar stora pengar för att åter kunna producera egen energi vid vattenkraftverket i Ekfors. Men det är inte de höga elpriserna som är orsaken till satsningen.  - Det här har vi planerat länge, säger Mikael Styrman, VD Ekfors Kraft.

LEDER ARBETET. Zerny Karlsson, som leder arbetet, är specialist på att bygga tuber för vattenkraftverk. Tuben är 2,5 meter i diameter.

LEDER ARBETET. Zerny Karlsson, som leder arbetet, är specialist på att bygga tuber för vattenkraftverk. Tuben är 2,5 meter i diameter.

Foto:

ÖVERTORNEÅ2008-10-28 06:00
Det gamla vattenkraftverket i byn Ekfors i Övertorneå kommun ska åter börja producera energi. Stora mängder grus och sand har körts till kraftverkstomten. En stor ränna har grävts upp och bygget av ett trärör, likt en lång liggande badtunna, har hunnit cirka 50 meter från den övre kraftverksbyggnaden. Sakta blir tuben, som den kallas, längre och längre och i mitten på november ska den ha nått de 190 meterna till den övre dammluckan mot den stora sjön Puostijärvi. Ytterligare 270 meter tub ska byggas nedanför den övre byggnaden. Zerny Karlsson, Tranås, är inhyrd som byggledare. Planerat länge
- Det svåra är när det är kurvor för då måste man in och kapa virket. Skarvarna är bara sju centimeter, berättar han. Ekforsbolagens ägare och VD Mikael Styrman berättar att kraftverket senast var igång 2001 och det är oklart när turbinerna kan börja snurra igen. Han säger också att det inte är de höga elpriset som är orsaken utan att planerna att köra igång kraftverket igen funnits länge. - Vi har varit förhindrade av olika kampanjer mot oss så att vi varken orkat eller hunnit genomföra projektet, säger Styrman. Hittills har det investerats cirka 15 miljoner kronor i projektet och de tuber som nu byggs kostar "några miljoner till", enligt Styrman. Väl i gång kommer kraftverket att producera cirka fem miljoner kilowattimmar. Företaget är dock långt ifrån att bli självförsörjande på energi. Till största del får Ekfors köpa in sin energi. Kritik mot elpriser
- Det är bara sju procent av vad som förbrukas i vårt nät, men det är onödigt att kraftverket ska stå obrukat, säger Styrman. Nyligen skrev Ekfors ett nytt
köpeavtal på energi och då höjdes elpriset för bolagets kunder. Energimarknadsinspektionen (EI) ansåg att höjningen gick till på ett felaktigt sätt. Men det är det nya priset som gäller, enligt Styrman. - Vi kan ju inte sälja till billigare pris än vad vi själva köper. Om kunderna tycker att det inte var formellt rätt till sista kommat så är de ju fria att byta till annan leverantör. Men det brukar visa sig i långa loppet att det inte lönar sig. Kostnaderna som vi får för att folk byter fram och tillbaka får de ju själva betala i den fasta delen (nätavgiften). Enligt senaste räkningen för oktober får Ekfors icke avtalsbundna kunder betala 84,90 öre plus moms per kilowattimme i rörlig avgift. Den senaste tiden har dock marknadspriset på el sjunkit rejält.

Fakta/Så styrs elpriset

Priset på el styrs av tillgång och efterfrågan. En viktig faktor för efterfrågan är temperaturen, exempelvis ger kallare temperatur i Norden större efterfrågan på grund av ökat uppvärmningsbehov. Andra viktiga faktorer för efterfrågan är industrikonjunktur och bränslepriser.

På den nordiska elmarknaden Nordpool bestäms varje dag priset på el för Sverige, Norge, Danmark och Finland. Månadspriserna på den så kallade spotmarknaden ligger till grund för de avtal om rörligt pris som elbolagen erbjuder konsumenten. Normalt innebär sådana avtal att kunden debiteras det senaste månadsmedelpriset samt elhandelsföretagets påslag och eventuell fast avgift. Elcertifikatpris, energiskatt samt moms tillkommer. Källa: Vattenfall, Nordpool, Svensk Energi, Konsumenternas elrådgivningsbyrå (TT)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!