Efter ett år – åtgärder kring jourrum ska genomföras

I drygt ett år har ambulanspersonalen i Övertorneå kämpat för att få ett fungerande jourrum. Efter att Arbetsmiljöverket kopplats in i ärendet meddelar Region Norrbotten nu att åtgärder kommer vidtas.

Valter Wikström håller upp dörren till dagens jourrum. Ali Razag står framför dörren till vård- och omsorgsboendet.

Valter Wikström håller upp dörren till dagens jourrum. Ali Razag står framför dörren till vård- och omsorgsboendet.

Foto: Nellie Andersson

Övertorneå2022-01-19 19:20

Historien börjar för drygt ett år sedan. Ambulanspersonalen i Övertorneå, som arbetar jourpass om 24 timmar, hade då sitt jourrum i datacentralen. Efter ett routerbyte är ljudnivån i rummet för hög och personalen flyttades då till ett annat rum längre ner i korridoren, i nära anslutning till ingången till ett vård- och omsorgsboende.

– Det är väldigt mycket springande. Det är öppna dörrar, stänga dörrar. De pratar högt, städerskorna kommer klockan fem på morgonen med sina vagnar. Det blir ingen vila, säger ambulanssjukvårdaren Valter Wikström.

 – Vi har boendet här och de flesta är dementa och vill ut, då kommer de och bankar och rycker i dörren, säger skyddsombudet Ali Razag.

Maria Rännare är enhetschef på Övertorneå hälsocentral och berättar att hon i början av förra året tog upp frågan om jourrummet med kommunen, som äger fastigheten. Uppgifter om kostnad för bygge av rummet togs fram, något som beräknades skulle landat på cirka 150 000 kronor. Men det hela ska ha tagit stopp hos regionen.

– Det gick jättebra med kommunen, att hitta ett bra förslag som skulle fungera och de var redo för att färdigställa det inom en månad, men då fastnade det i vårt äskningssystem gentemot regionen, säger hon.

I november vände sig skyddsombudet till Arbetsmiljöverket för att få hjälp med situationen. Arbetsmiljöverket meddelade i början av januari att de överväger att besluta om förelägga regionen med att anordna ett jourrum i Övertorneå så att ambulanspersonalen kan vila ostört vid jour.

Anna Alm Andersson är chef för verksamhetsområde akut omhändertagande inom Region Norrbotten, det är hos henne frågan hamnar.
Efter att ambulanspersonalen ska ha efterfrågat ett lämpligt jourrum i drygt ett år meddelar hon nu att regionen kommer vidta åtgärder som uppfyller de krav som finns.

– Oavsett arbetsmijöverk eller inte är det klart att vi vill garantera en bra arbetsmiljö, säger hon.

Varför har man inte gjort någonting tidigare?

– Det kan jag inte riktigt svara på, men nu i alla fall så kommer vi göra de åtgärder som är nödvändiga.

För Ali Razag är det ett glädjande besked.

– Man har ju drivit frågan hur länge som helst, så det gläder en att arbetsgivaren bryr sig om arbetsmiljön.

Tror du att det här hade skett om ni inte kopplat in Arbetsmiljöverket? 

– Nej, inte om man ska vara ärlig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!