Arbetslösheten är hög i Övertorneå och hoppet står till gruvjobb i grannkommunen Pajala. En ljusglimt är dock att flera av tunga företag i kommunen är framgångsrika inom sina branscher, två exempel är Jaxal AB och SLP i Övertorneå AB.
Kirunabon Stefan Thomas är ny vd hos SLP i Övertorneå och har lång erfarenhet, över 30 år inom tunga fordonssidan, den första februari klev han in i "hetluften".
Företaget tillverkar släp och lastbilspåbyggnader och är framgångsrikt i en mycket tuff bransch.
- Vi har ett bra produktutbud och levererar hållbart. Vi är lyhörda för kundernas önskemål och har förstås en styrka i att vi har mycket lojal och kunnig personal, säger Stefan Thomas.
Vill utöka marknaden
Fordonsbranschen är konjunkturkänslig och det är bara två år sedan som det tog stopp rejält men nu är det andra tongångar. Fyra av de 42 anställda i Övertorneå har börjat köra tvåskift. Koncernen har 60-talet anställda och säljer mest i Sverige och Finland. Omsättningen är cirka 100 miljoner kronor per år.
- Det snurrar på bra nu och vi tittar mycket på att bredda vår marknad. Norge är intressant, det är lite av en vit fläck på kartan för oss, säger han.
Jaxal investerar stort
Jaxal AB i Övertorneå tillverkar kåpor till bilsläp och investerade nyligen elva miljoner kronor i en vakuumformningsmaskin för tillverkningen. Detta för att öka effektiviteten i produktionen.
- Volymerna ökar hela tiden och om inte vi fortsätter att investera så kommer vi inte att klara våra leveranser. Efterfrågan ökar och vi ser ingen minskning framöver, säger Håkan Jakobsson, delägare och vd vid Jaxal AB.
Jaxal grundades 1992 och har utsetts till gasellföretag hela fem gånger under 2000-talet. Företaget drabbades inte lika hårt av finanskrisen och investerade faktiskt så sent som 2009 hela 13 miljoner kronor i världens största vakuumformningsmaskin.
Kan gå ner i skift
Den nya maskinen, inte fullt lika stor, håller som bäst på att installeras och när den tas i bruk förväntas man kunna gå ner från femskift till två- eller treskift tack vare den ökade effektiviteten.
- Det är bättre för personalen då det inte blir så mycket nattskift, säger Håkan Jakobsson.
I dag jobbar 34 personer på Jaxal och antalet lär ligga konstant ett tag framöver, tror vd:n.
- Vi ökar i hela Skandinavien och bearbetar nu aktivt i Österrike och Tyskland och även de andra länderna i Mellaneuropa för att bredda marknaden, säger Håkan Jakobsson.