"Det är olidligt"

Den extrema mängden mygg påverkar övertorneåborna mentalt. Det menar kommunalrådet Tomas Vedestig.

Extremt. Tomas Vedestig, kommunalråd i Övertorneå menar att kommunen förlorar turistintäkter på grund av den extrema mängden mygg.

Extremt. Tomas Vedestig, kommunalråd i Övertorneå menar att kommunen förlorar turistintäkter på grund av den extrema mängden mygg.

Foto: Josefin Silverberg

Övertorneå2015-06-23 17:00

Förra året var första gången som Övertorneå började mäta antalet mygg. Det är första gången en kommun i Norrbotten gör det. Vid första tillfället dominerade skogsmyggen, sedan tog översvämningsmyggen, Aedes rossicus över. 15.000 mygg per fälla och natt fångades in vid Ekoparken och SJ.

– Gränsvärdet för vad som klassas som olidligt är 10.000 per fångsttillfälle – då förstår man att det är mycket. Men i och med att förra året var första gången vi mätte är det svårt att veta om det är en ökning, säger Tomas Vedestig, kommunalråd i Övertorneå.

Han menar att kommunen dels förlorar turistintäkter på det stora antalet mygg och dels att det påverkar medborgarna.

– Det är den mentala biten, folk känner sig instängda – de kan inte vara ute och promenera, säger Tomas Vedestig.

Att leva med varumärket som Norrbottens myggtätaste kommun måste inte bara vara negativt. I år arrangeras inofficiellt VM i myggfångning i Övertorneå, deltagarna ska med fjärilshåvar samla in så mycket mygg som möjligt under en halvtimme.

Bekämpning på kemisk väg via helikopter, blir det inte i år. I och med att området är Natura 2000-klassat kräver Naturvårdsverket en mer omfattande miljökonsekvensbeskrivning.

– Nej det kommer inte att hinnas, det ska vara samråd med berörda parter med i miljökonsekvensbeskrivningen och det hinns inte med till den här sommaren, men till nästa kommer vi att vara i tid, säger

Aferdita Jashari, miljö- och byggansvarig på kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om