"Det är ingen jämställdhetsfråga"

En häftig debatt har blossat upp i Övertorneå kring frågan om att anställa en kvinnlig präst. Helena Haapaniemi (Kd), ledamot i kyrkorådet är emot kvinnliga präster.

"EN TROSFRÅGA". Helena Haapaniemi är gruppledare för Kd och pensionerad diakonissa. Hon är emot kvinnliga präster. "Det är inte en jämställdhetsfråga utan en trosfråga", säger hon.

"EN TROSFRÅGA". Helena Haapaniemi är gruppledare för Kd och pensionerad diakonissa. Hon är emot kvinnliga präster. "Det är inte en jämställdhetsfråga utan en trosfråga", säger hon.

Foto: Göran Lahti

Övertorneå2010-01-14 06:00
I dag avgör kyrkorådet i Övertorneå församling om Birgitta Pirhonen ska anställas som komminister, förutsatt att hon fortfarande vill ha tjänsten. Kuriren kontaktade samtliga åtta ledamöter i kyrkorådet. En klar majoritet är positiv till att anställa Birgitta Pirhonen. "En trosfråga"
Vice ordföranden Knut Omark (NS) har till och med fått signaler om att flera som tidigare gått ur Svenska kyrkan kan tänkas gå med igen om det anställs en kvinnlig präst i Övertorneå. - Så är det. Vad jag hört bland folk är de absolut flesta positiva till en kvinnlig präst, det är bara en handfull som är emot, säger Omark. Den laestadianska tolkningen av bibeln innebär bland annat att man inte kan se en kvinna som präst. En som går ut öppet med den åsikten är Helena Haapaniemi som verkat i församlingen i över 30 år som diakonissa. Splittrar församlingen
- Jag tycker inte att det går ihop med bibelns ord att kvinnan ska vara präst. Det är inte en jämställdhetsfråga för mig utan en trosfråga. Kvinnan ska ha en viktig roll i församlingen men inte som präst. Jesus utsåg tolv apostlar och ingen av dem var kvinna, säger hon. Haapaniemi är övertygad om att frågan kommer att splittra församlingen om en kvinna anställs som komminister. - Församlingen har drygt 4.000 medlemmar men det är ett fåtal som går i kyrkan på söndagarna. Av dem kommer många att välja att fira gudstjänst i den kyrka där gudstjänsten leds av en man och inte en kvinna. Kommer även du att göra så? - Ja, så blir det. Haapaniemi menar att Svenska kyrkan blivit intolerant mot dem som har åsikten att kvinnliga präster inte är välkomna. - Kyrkan har tillåtit kvinnliga präster i 50 år, men om man följer den tro som funnits i 2.000 år så kan man inte längre bli utsedd till kyrkoherde och får knappast ens läsa till präst, säger hon. Kuriren har inte lyckats få ett besked om Birgitta Pirhonen kommer att kvarstå som sökande till komministertjänsten.
Bakgrund:
I december ifjol beslutade dåvarande kyrkorådet att Birgitta Pirhonen ska anställas som komminister förutsatt att man kom överens om lönen. Fyra ledamöter reserverade sig. En av dem Lage Ollinen (Kd) hotade att gå ur Svenska kyrkan om en kvinna anställdes. Avgående komministern Arne Hällefors uttryckte i media att ”det behövs en ärrad galt” på tjänsten. Pirhonen, som inte velat uttala sig i media, drog tillbaka sin ansökan men kyrkorådets ordförande Kent Alanentalo hoppas ännu att hon ska ändra sig.
Mötet ska besluta om själva löneavtalet. De nya ledamöterna i kyrkorådet och deras åsikt i korthet:
Kent Alanentalo (M): ”Positiv. Dags för en kvinna.”
Knut Omark (NS): ”Positiv. Alla, oavsett kön har lika rätt till yrket.”
Josefina Simu (S): ”Positiv. Hon har mitt fulla stöd.”
Ove Kohkoinen (S): ”Positiv. Alltid tyckt at vi ska ha en kvinnlig präst.”
Sture Larsson (S): ”Positiv. Om vi kommer överens om lönen”.
Anneli Hedlund (Kd): ”Följer majoritetens beslut, vill inte ange sin personliga åsikt”.
Stig Lampinen (M): ”Följer majoritetens beslut, vill inte ange sin personliga åsikt”.
Helena Haapaniemi (Kd): ”Är emot kvinnliga präster”.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om