"Det är en skön känsla att åka"

Jonas Jatko, 15, önskar inget hellre än att få åka i en skateboardpark. Han skrev ett medborgarförslag om att bygga en sådan i Övertorneå och kommunen köpte idén.

KONCENTRATION. Det är full koncentration när Adrian Lauri, 11, åker. Om någon ramlar, frågar kompisarna genast "hur gick det?".

KONCENTRATION. Det är full koncentration när Adrian Lauri, 11, åker. Om någon ramlar, frågar kompisarna genast "hur gick det?".

Foto: Göran Lahti

Övertorneå2012-06-01 06:00

Det sades att åka rullbräda bara var en fluga, men 33 år efter att undertecknad lyckades med sitt första trick i en ramp står sporten fortfarande sig stark.

I Övertorneå finns ett gäng ungdomar som älskar att åka skateboard.

- Det är en skön känsla att åka, speciellt när man sätter ett trick, säger Adrian Lauri, 11, som har åkt i ett år.

Simon Blomster, 15, är skejtare sedan drygt två år och är riktigt vass på brädan.

- Det finns väl ett 15-tal skejtare i Övertorneå som åker regelbundet. Jag åker i princip varje dag när vädret är OK, men det är lite tråkigt att vi bara har en liten ramp att åka på, säger han.

15-årige Jonas Jatko från Övertorneå tog tag i det hela och skrev tillsammans med sin pappa Harry Jatko ett medborgarförslag om en allaktivitetspark, bland annat för skateboard, till kommunen.

- Jag har åkt i skateboardparker i Luleå, Linköping och Stockholm och tänkte att det vore coolt om det fanns en sådan i Övertorneå också. Jag tror att det skulle locka fler att åka, även från andra orter, säger han.

Förslaget går ut på att det byggs en park för skateboard, trickcykling och streetbasket vid tennisplanerna i Övertorneå där den nuvarande rampen finns.

Enligt förslaget uppskattas totala kostnaden för projektet bli 1,4 miljoner kronor.

Gillar förslaget
Henry Barsk, Kultur- och fritidssamordnare i Övertorneå kommun, tycker att förslaget är bra.

- Ett intressant förslag, absolut. Men det handlar som med all annan kommunal verksamhet om att prioritera, säger han.

Kultur- och fritidsnämnden har tittat på förslaget och kommit fram till att man i år kan lägga ut 250.000 kronor.

- Vi tror att det ska räcka till att asfaltera ytan och göra i ordning området. Vi gör så mycket vi kan för de pengarna så får vi fortsätta eftersom, säger Henry Barsk.

Har du åkt skateboard själv?

- (Skratt) Jag har stått på en skateboard i ungdomsåren, men höll mig inte kvar länge. Det var mer trixande på skidor som gällde, det gör inte lika ont att ramla på snö, säger Henry Barsk.

Skejtkillarna, för det är mest killar än så länge, är glada att kommunen nappat på idén och hoppas att drömmen om en fullstor park blir verklighet. Nu är åtminstone bollen (eller brädan) i rullning.

Skateboard eller rullbräda lanserades under 1950-talet när surfare satte hjul på surfbrädan för att ha något att göra när surfsäsongen var över.

Populariteten har gått upp och ner. Under 70-talets andra hälft var sporten riktigt stor i Sverige med många skickliga åkare.

I slutet av 1990-talet kom en ny popularitetsvåg med tävlingar för professionella åkare, exempelvis X Games, där skejtare tävlar i olika grenar som:

Vert

Park

Street

Big air

Best trick

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!