– Lokalt pratar företaget om att de letar efter guld men internationellt pratas det om det här som ett uranprojekt, säger Urpo Taskinen, koordinator för Naturskyddsföreningen i Norrbotten.
Idag befinner han sig ute på en myr i skogarna kring Juoksengi för att plocka hjortron. Bären ska sedan säljas för att tjäna in pengar till det inventeringsläger som de svenska och finska naturskyddsföreningarna tillsammans kommer att genomföra senare i augusti i Rompas- och Rajapalotområdet.
Området på gränsen mellan Ylitornio och Rovaniemi i Finland ligger mitt mellan Torne och Kemi älvar. Det var 2010 som Mawson Resources, som är ett kanadensiskt-australienskt bolag, började prospektera i området. 2012 fick de undersökningstillstånd till mer än 10.000 hektar i området och bolaget har sedan dess hittat flera stora fyndigheter av guld och halter av uran i marken. Mätningar visar att halten av guld är tio gånger större än fyndigheterna i Boliden.
VD:n Michael Hudson har i tidigare intervjuer sagt att projektet har de högsta nivåerna av guld i prospekteringsbranschen idag och kallar Rompas för ett nytt guldläger.
– Vi kommer aldrig att vara överens om en gruva, men träffas vi och pratar kan vi förstå varandra bättre och det är en bra utgångspunkt, sa Michael Hudson till NSD när han i oktober förra året mötte representanter för Naturskyddsföreningen från Finland och Sverige.
– Det här området har så höga naturvärden i sig att det borde räcka, men med inventeringen vill vi visa på exakt hur viktigt området är, säger Urpo Taskinen.
Arter som är unika för området är bland annat norna, purpurflliksmossa och liten hornfliksmossa förklarar han. Ledare för inventeringslägre blir Olli Manninen, en välkänd profil i miljökretsar. 2012 tilldelades han Nordiska rådets miljöpris och han har under flera år jobbat med att kartlägga och inventera skogsområden i Norden.
– Vår inställning är så klart att vi inte ska förstöra vår natur, men en gruva i Rompas har också direkt inflytande på Torneälven, säger Urpo Taskinen.
2011 fälldes företaget för att ha förstört ett område med sällsynta orkidéer och finska naturskyddsföreningen har överklagat de beslut om prospektering med syfte att stoppa eller åtminstone försena processen.
Tarja Leionen är projektledare för inventeringen:
– Om det blir en gruva är det troligt att det blir ett stort dagbrott som Aitik-gruvan. Det kommer bli väldigt svårt att förhindra att det blir avfall som påverkar naturen i området, säger Tarja Leionen.