– Jag har rötterna i Övertorneå och som plats betyder den mycket för mig och min man. Vi tyckte att giftermålet var ett gyllene tillfälle att få visa nära och kära allt som är bra med Övertorneå, säger Susanna Perä.
Hon och hennes man Kalle bor i södra Sverige men det var ingen tvekan om var bröllopet skulle ske.
– Övertorneå är bra för naturnära och rustika bröllopet. Många på plats slöt upp med mat och hjälp. Övertorneå är absolut inte kärlekslöst. Det finns så mycket värme men karriärsmässigt är det kanske svårt att flytta upp igen, säger hon.
Varför tror du så få gifter sig i Övertorneå?
– Jag vet faktiskt inte men den generationen som gifter sig nu kanske inte är överrepresenterad i Övertorneå, säger hon.
Medelsnittåldern i Övertorneå är 50 år vilket är näst högst i Sverige och Susanna Perä får medhåll från kommunalrådet Thomas Mörtberg som själv är borgerlig vigselförrättare
– Jag stod säkert för hälften av vigslarna under 2019. Demografin är ett problem och kommunen arbetar hårt för att locka hit unga människor till Övertorneå med bra natur och billigt boende. Vi har satsat extra pengar på det, säger han.
Kommunen har bland annat anställt en så destinationsutvecklare som ska öka kommunens attraktionskraft.
– Det är viktigt att vi blir kända i landet som ett ställe där man kan bo och verka på. Vi får hoppas att antalet vigslar bland yngre ökar till nästa år, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg (C).