Dålig statistik missvisande?

Övertorneå kommuns dåliga statistik för kvinnligt företagande är missvisande, menar kommunalrådet Arne Honkamaa.
- Jämförelsen haltar, vi är ju på femte plats i länet med nystartade kvinnliga företagare och männen är på fjärde plats, säger Honkamaa.

ÖVERTORNEÅ2007-03-14 06:00
Enligt statistik från Svenskt Näringsliv är kvoten mellan andelen män respektive kvinnor som startat företag hittills under 2007 sämst i landet i Övertorneå. Resultatet har fått kommunalrådet Arne Honkamaa att reagera, då han anser att statistiken felaktigt antyder att kvinnor i Övertorneå inte är benägna att starta företag.
- Kvinnorna är faktiskt väldigt duktiga på att starta företag i Övertorneå. Jämförelsen haltar, vi är ju på femte plats i länet med nystartade kvinnliga företag och männen är på fjärde plats, säger Honkamaa.

Ändrade regler
En viss tillbakagång för startade företag av kvinnor skedde i slutet av förra året. Orsaken till det är den osäkerhet med förändrade regler för stöd till nyföretagande, enligt Honkamaa.
- Kanske kvinnorna tvekade lite då, medan männen körde på och satsade. Vi måste jobba vidare med att underlätta för företagare att förverkliga sina affärsidéer, säger kommunalrådet.
Att kvoten blir så låg, drygt fyra män på varje kvinna i nystartade företag i Övertorneå, beror alltså på att männen i kommunen är så företagsamma, enligt Honkamaa.

Treviaprojektet
Det så kallade Trevia-projektet som startade 2005 ledde till att företagandet ökat i Övertorneå. Trevia-projektet är en gemensam satsning för att stärka ny och befintlig företagsamhet i Övertorneå och Pajala kommuner. Överkalix kommun är inte längre med i projektet.
- Vi satte höga mål för antalet nya företag, men de infriades med råge, säger Arne Honkamaa.
2005 startades åtta av 18 nya företag inom Trevia av kvinnor, 44 procent. Sett till tidsperioden 2004-2006 har Övertorneå ett genomsnitt på 35 procent nystartade kvinnliga företag. Av de som gått Trevias nyföretagarutbildning under 2005 och 2006 har drygt hälften av deltagarna varit kvinnor.
- Det är ingen brist på idéer bland kvinnorna utan det är ofta finansieringsproblematiken som gör att kvinnorna inte har möjlighet att ta nästa steg och starta företag, säger Börje Rytiniemi, affärsrådgivare på Trevia.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!