Pappa fick ut handlingar om barn som inte var hans

Det började med att Anna sökte hjälp hos socialtjänsten i Övertorneå för ett av sina barn. Men när utredningen var klar upptäckte hon att anställda som inte var ansvariga för ärendet varit inne i det – i vissa fall över 30 gånger.

Personerna på bilden har ingenting med texten att göra.

Personerna på bilden har ingenting med texten att göra.

Foto: Julian Stratenschulte

Övertorneå2021-03-12 06:30

Johan och Anna, som egentligen heter någonting annat, har ett gemensamt barn. Anna har utöver det även ett barn med en tidigare partner. 

Det hela började när paret under förra året sökte hjälp hos socialtjänsten i Övertorneå för ett av barnen.

Anna beskriver att hon hade en magkänsla om att någonting kanske inte stod rätt till. Efter att utredningen var klar begärde hon ut loggarna, tillsammans med alla andra handlingar i ärendet.

– Och svaret jag fick först från dem var ”vad menar du med loggar?”, säger Anna och fortsätter:

– Då vet jag inte om de inte vetat om att det loggas.

I loggarna som vi tagit del av står fler namn än de handläggare som utsetts i ärendet. På ett A4-papper ryms cirka 55 rader med uppgifter så som namn på personen som gått in i ärendet, datum och namn på barnen som det i det här fallet berör. 

Nästan 2,5 av sidorna är fyllda med namn på personer som paret inte fått några uppgifter om att ska ha varit handläggare i ärendet. Alla är inte heller anställda som socialsekreterare utan har annan titel på anställningsavtal.

Namnet på den person som gått in flest gånger i ärendena, förutom handläggarna, känner paret igen sedan tidigare.

– Det är hon som är svärdotter till grannen, säger Anna.

Paret tror att personerna som inte varit utsedda handläggare men ändå varit inne i ärendet flera gånger, i något fall över 30 gånger under en dag på ett av barnen, har gjort det av nyfikenhet. 

– Det finns ingen annan anledning, säger Johan.

Ingen av personerna, utöver handläggarna, ska heller lämnat några kommentarer i ärendet.

Socialchefen Carina Ylipuranen berättar att hon inte är insatt i alla detaljer och vill inte svara för det specifika ärendet, men förklarar generellt vad hon tror kan ha hänt. 

– Jag kan tänka mig att vi har lite bristande rutiner. Man ska ju egentligen, så fort du gjort någonting, och varit in i en journal ska du ju egentligen notera exempelvis ”varit in, skrivit ut”.

I ett mejl skriver Sandra Jaako, chef för Individ och familjeomsorg i kommunen, att det finns utsedda personer, exempelvis verksamhetsansvarig, som har befogenheter att gå in i verksamhetssystemet "för att utföra tex rättelser, och handleda och hjälpa socialsekreterare i systemadministration. Generellt utför vi regelbundet loggkontroller och har hitintills inte upptäckt att obehöriga varit in".

Hon skriver också: "Vi har professionella och skickliga socialsekreterare som alltid utgår från lagstiftning i handläggning. Vi arbetar kontinuerligt för att se över och förbättra rutiner för att genomföra rättssäker handläggning."

Att personer skulle varit inne i ärendet av nyfikenhet tror inte socialchefen.

– Jag tror inte att vi har sådana som är nyfikna, oavsett vilket ärende det är. Jag tror att man har för fullt upp med sina egna ärenden, säger hon.

Utöver att andra än de utsedda handläggarna varit inne i ärendet ska socialtjänsten enligt paret även lämnat ut uppgifter till Johan, rörande barnet som inte är hans. 

– De lämnade ut alla papper åt mig, för båda barnen, även det som inte är mitt. De papperna får de inte lämna till mig. Men det fick jag rätt i handen. 

– Rubb och stubb. Alla journalanteckningar allt där den andra pappan berättat om sina grejer. Det är ju känsliga saker. Det fick ju du ut, säger Anna och vänder sig mot Johan. Hon visar cirka två centimeter med fingrarna. 

– Det är en sådan här tjock lunta. Allt, allt, allt.

Paret menar att det i det här fallet inte stod någonting i papperna som Johan inte redan visste. 

– För nu har jag och exet så pass bra relation. Men det hade ju kunnat vara så att vi inte alls kommer överens, eller att ”Johan” och han är väldans ovänner. Och då hade det varit väldigt… Inte bra, säger Anna och fortsätter:

– Men socialtjänsten vet ju ingenting om vår relation. 

Angående utlämnandet av handlingarna menar Sandra Jaako att de funnit brister.
"Vi har upptäckt brister i utlämnande av handlingar som sker i kommunens växel. Vi har förtydligat och förbättrat rutiner för att detta inte ska ske", skriver hon.

Både Johan och Anna har polisanmält händelserna. Anna och socialnämnden i Övertorneå har även gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, som meddelat att de tillsynar verksamheten utifrån klagan som inkommit.

Om handlingar

En person har rätt att få ut information som finns om hen i socialtjänstens dokumentation. 

I undantagsfall kan sekretess gälla för uppgifter som någon annan har lämnat till socialtjänsten. Sekretessen gäller då det kan antas att den som har lämnat uppgiften eller någon närstående till denne riskerar att utsättas för fara om uppgiften röjs.

Om dokumentationen om den enskilde innehåller uppgifter om en annan person kan sekretess gälla för den personen.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!