Blir det ljus eller mörker i Tornedalen?

5.000 tornedalingar drömmer om ljusare tider. I dag ska tvisten om gatubelysningen i Övertorneå och Haparanda kommuner tas upp i marknadsdomstolen.

avgörs snart? I dag ska tvisten mellan Ekforsbolagen och Haparanda och Övertorneå kommuner upp i marknadsdomstolen. På bilden Ekforsbolagens kontor i Övertorneå.

avgörs snart? I dag ska tvisten mellan Ekforsbolagen och Haparanda och Övertorneå kommuner upp i marknadsdomstolen. På bilden Ekforsbolagens kontor i Övertorneå.

Foto: Göran Lahti

ÖVERTORNEÅ2007-09-14 01:45
Nu ska den segdragna striden mellan kommunerna och Ekforsbolagen avgöras. I dag, fredag och torsdagen den 20 september ska ärendet prövas i marknadsdomstolen. Rätten har att ta ställning till om Ekforsbolagen missbrukat en monopolställning, men först besluta om kommunerna överhuvudtaget har rätt att föra talan. Endast om en kommun är att betrakta som ett företag så får målet tas upp som ett konkurrensmål i marknadsdomstolen (MD). Tolkning går isär
EU-kommissionen har yttrat sig i frågan, men tolkningen går isär mellan parterna.- Yttrandet pekar klart på att en kommun kan ses som ett företag, säger kommunernas jurist Michael Lettius.Bo Lindqvist som företräder Ekforsbolagen är av en annan åsikt.- Vi menar att EU-kommissionen inte tar ställning till det här fallet, säger han.Missbruk av monopol?
Kommunerna menar att höjningen av priset på gatubelysningen med nästan 100 procent är oskälig. Dessutom anser de att Ekforsbolagen har en dominerande position, då kommunerna inte kunnat köpa gatubelysning från annat håll. Här hävdar Ekforsbolagen att kommunerna haft fem år på sig att köpa tjänsten på annat håll, men inte gjort det. Vägbelysningen är ingen koncessionspliktig tjänst, därav råder ingen monopolsituation, enligt dem.- De har inte gjort ett enda dugg för att byta leverantör, säger Bo Lindqvist.Interimistiskt beslut
Kommunerna yrkar på ett interimistiskt beslut, det vill säga att Ekforsbolagen snarast tänder vägbelysningen medan MD utreder ärendet. Orsaken är att man anser att fortsatt mörker drabbar invånarna. Kommunerna har tidigare yrkat på interimistiskt beslut tre gånger men fått avslag. - Dessutom yrkar vi på ett vite om fyra miljoner per vecka om de inte följer åläggandet och tänder belysningen, säger Michael Lettius.Bo Lindqvist har viss förståelse för yrkandet.- Om domen dröjer en längre tid så kan jag förstå att man vill ha tänt. Men om rätten beslutar emot kommunerna, då släcks ju belysningen igen, det är ju tokigt, säger han.Dom om åtta veckor
MD är högsta instans i det här fallet och domen kan alltså inte överklagas. MD ska alltså inte besluta om det är rätt pris utan om det handlar om missbruk av en eventuell monopolsituation. Domen väntas dröja minst åtta veckor.- Vi brukar ta åtta veckor på oss, ibland längre om det är ett svårare fall, säger Christer Fallenius, ordförande i MD.Är det här ett svårt fall, anser du?
- Ja, det tycker jag nog att det är.Det interimistiska beslutet om belysningen ska tändas direkt i väntan på domen kommer att gå betydligt snabbare, enligt Fallenius.Under fredagen ska kommunernas sakframställan ske, samt att kommunernas vittnen ska höras. Nästa vecka på torsdag är det Ekfors Krafts tur att tala för sin sak.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!