Bildarkiv livar upp släktforskningen

Ett omfattande digitalt bildarkiv är under uppbyggnad i Övertorneå. Det ger släktforskare möjligheter till en mer levande bild av historien.

KUL MED LÅDBIL. Lek i Masungnsbyn 1932. Bilden är tagen av finske folklivsforskaren Inkeri Tuovinen.

KUL MED LÅDBIL. Lek i Masungnsbyn 1932. Bilden är tagen av finske folklivsforskaren Inkeri Tuovinen.

Foto: Inkeri Tuovinen

Övertorneå2014-03-16 16:17

– Det finns många gamla bilder på kvinnor i arbete och folk i rörelse, säger Henry Barsk, kultur- och fritidssamordnare vid Övertorneå kommun.

Att släktforska kräver oftast att man tar del av stora mängder text. Men även bilder kan vara viktiga och berätta mycket om personer och händelser från förr. För de som har släkt i Övertorneå är möjligheterna stora att släktingar finns med i Nordkalottens forskningscentrums bildarkiv, som startades 1967. Arkivet är nu på väg att digitaliseras. Cirka 7000 porträttbilder finns redan samlade på forskningscentrets hemsida, och betydligt fler bilder är på gång att publiceras.

– Vi håller på att scanna in arkivet, det här är ett arv för framtiden, det handlar om att tillgängliggöra bilderna, säger Henry Barsk, som i samband med Släktforskningens dag på lördagen berättade om arkivet.

När man fått klartecken att enligt personuppgiftslagen publicera även nyare bilder kommer porträtt och ögonblick från 1970-talet och framåt också att publiceras. För släktforskarna är det framförallt de gamla bilderna som lockar, det finns bland annat fotografier från tidigt 1900-tal i samlingen.

– Man kan hitta porträtt på släktingar man inte sett innan. Det levandegör forskningen, man får det i ett sammanhang. Det finns många gamla bilder på kvinnor i arbete och folk i rörelse, det är inte uppställda bilder och det är inte så vanligt på gamla bilder, säger Henry Barks.

Elisabeth Jönsson är en av dem som släktforskar i Övertorneå och hon tror att hon kommer att få nytta av arkivet.

– Alla är väldigt nöjda, det finns mer än man känner till. Jag har tittat lite, det är kul att hitta en gammal släkting man känner igen, säger hon.

FAKTA: Så sparar du dina bilder

Vill du bevara dina bilder för eftervärlden? Här är några av Henry Barsks tips.

Ange information om bilderna. Till exempel namn på personerna, plats och vid vilket tillfälle bilden togs.

Spara bilder på flera olika ställen. Separat hårddisk, USB-minne eller flera datorer.

Publicera bilder på nätet. "Så fort vi har publicerat en bild på nätet finns det där, då är den svår att radera", säger Henry Barsk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!