"Belöning påverkar inte"

Möjligheten att vinna 1.000 kronor om man är nykter på skoldiskot påverkar inte beslutet att dricka alkohol eller ej. Det menar niondeklassare i Övertorneå.

DRICKER INTE. De här niorna i Övertorneå menar att nykterhetslotteriet inte påverkar deras beslut. Djafar Hamid, Jakob Perä, Rasmus Stridsman Oja, Jonathan Sevander, Anna Jaako (lärare), Rafael Kappou, David Alaniemi och Matilda Sannemalm.

DRICKER INTE. De här niorna i Övertorneå menar att nykterhetslotteriet inte påverkar deras beslut. Djafar Hamid, Jakob Perä, Rasmus Stridsman Oja, Jonathan Sevander, Anna Jaako (lärare), Rafael Kappou, David Alaniemi och Matilda Sannemalm.

Foto: Göran Lahti

Övertorneå2012-06-02 06:00

Det ovanliga greppet att kommunen i Övertorneå lottar ut 10.000 kronor där tio elever som håller sig nyktra på högstadiets drogfria skoldisko den 14 juni kan vinna 1.000 kronor vardera väckte stor uppmärksamhet i hela landet.

Linda Engström, ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, är kritisk till erbjudandet när ämnet debatterades i radions P1:

- Bra att man i Övertorneå ordnar drogfritt disko, men det är kontraproduktivt när man samtidigt signalerar att "vi måste belöna dig för att vara nykter för vi tror inte riktigt att du kan vara det annars", säger Linda Engström.

Deciree Waaranperä Krutrök, ordförande i kommunens barn- och utbildningsnämnd, försvarar beslutet:

- Vi har anordnat drogfria arrangemang även tidigare genom åren, men det här är en kul grej ovanpå allt det andra för att sporra unga än mer att välja den vägen, säger hon till P1.

Ingen effekt?
Linda Engström menar också att belöningen inte påverkar de ungas beslut att dricka. Hon får medhåll av de niondeklassare som Norrbottens-Kuriren träffar på fredagen.

- Belöningen påverkar inte mitt beslut. Jag dricker inte alkohol. De som har bestämt sig för att dricka kommer att göra det ändå, säger David Alaniemi, 16.

- Jag tycker att det är en bra grej, men jag hade inte heller tänkt dricka alkohol på diskot, säger Matilda Sannemalm, 16.

Rasmus Stridsman Oja, 16, är både positiv och kritisk.

- Det är bra att gynna dem som väljer att vara nyktra, men det är konstigt att ingen har informerat oss elever om det här. Jag hörde det på omvägar. Det är dåligt för det är ju oss det handlar om, säger han.

Sups mindre
Anna Jaako lärare i hemkunskap och gillar idén.

- Det kan vara lättare att stå emot grupptrycket säga att man vill försöka vinna pengarna än att säga "jag vill inte dricka", säger hon.

En del har reagerat på att belöningen kan ge en bild av att det sups mycket bland unga i Övertorneå. Men Anna Jaako ser en förbättring sedan hon själv gick ut nian 2006.

- Då var det liksom "klart att alla ska festa" men jag tycker att de unga är bättre på att stå emot i dag, de är mer ansvarsfulla, säger 21-åringen.

Även UNF:s kommunranking visar att Övertorneå kommun gör ett bra jobb i att erbjuda unga ett bra uteliv utan droger. Bland landets glest befolkade kommuner hamnar Övertorneå faktiskt på delad andra plats.

Ingen av de nior som Kuriren talade med tänker dricka alkohol på diskot.

Bakgrund

Idén kom från närpolisen i Övertorneå att lotta ut en EU-moped till någon elev som hållit sig nykter på högstadiets drogfria avslutningsdisko.

Kommunen tog fasta på idén men valde istället att lotta ut tio priser med presentkort på 1.000 kronor vardera, som gäller i butiker i Övertorneå kommun.

Utandningsprov kommer att tas upprepade gånger under hela diskokvällen den 14 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om