Utanför en röd byggnad mitt i Svanstein ligger en båt i trä. Det är den senaste som medlemmar i föreningen Tornedalsbåten skapat, men det kan också vara en av de sista. Inne i lokalen är en till båt till synes nästan färdig, längs väggen ligger material till en annan.
– På grund av ovissheten med lokalen kunde vi inte börja med den, säger Arvi Alamattila om den sistnämnda.
Föreningen håller till i en del av byggnaden Pärlan i Svanstein, som kommunen beslutat att riva. Enligt ett dokument från Miljö- och byggnadsförvaltningen ska flera utredningar visat på olägenheter gällande inomhusmiljön och grunden i den gamla delen av byggnaden, som föreningen är i, ska ha drabbats av fuktskador och mikrobiella angrepp.
– Det är hälsovådligt att vara bland mögelsporer och allt möjligt, säger Lars Niemi, fastighetschef vid Övertorneå kommun.
Redan 2016 ansökte Tekniska enheten om rivningslov för att minimera risken för att det mikrobiella och rötskadorna skulle spridas. Nu har kommunstyrelsen alltså beslutat att delen av byggnaden ska rivas enligt tidigare ansökan, som måste upprättas på nytt. Den nya delen, som skolan använder, ska inte vara påverkad. Ett nytt ventilationsaggregat har installerats för flera år sedan i den nyare delen för att försäkra sig om att den mikrobiella lukten inte ska sprida sig.
Medlemmar ur föreningen Tornedalsbåten berättar att de huserat i byggnaden sedan föreningen bildades 2016 och de är kritiska till hur situationen med lokalen hanterats.
– Personligen tycker jag det är illa skött av kommunen för lokalen har varit i dåligt skick mycket lång tid utan att åtgärdas, säger Ole Lampinen, som också är politiker för Sjukvårdspartiet.
– Nu när vi börjat använda den, då ska den rivas, säger Sven Kostenius.
Ole Lampinen anser att kommunen borde åtgärdat skadorna när de upptäcktes.
– Det som är uppseendeväckande är att när man upptäckte att det fanns en vattenskada i byggnaden så gjorde man ingenting. Kommunen gjorde inget för att reparera skadan och åtgärda det som behövdes, vilket jag inte riktigt förstår, säger han.
Fastighetschefen Lars Niemi menar att kommunen åtgärdat den delen skolan behöver och skärmat av den från gamla delen.
– Skolan har inte haft behov av så stora lokaler, säger han.
– När den var så illa åtgången också är beslutet ganska enkelt om inte behov finns heller.
Hur tänker man kring att det påverkar en förening som är aktiv och huserar i byggnaden?
– De får ju försöka hitta en annan lokal. Det finns ju privat hyresvärd i närheten också.
– Just nu har de varit där på nåder och det har inte kostat dem någonting, det har kostat för skolan istället i ökade elkostnader.
Med anledning av händelsen har medlemmar ur föreningen skrivit ett medborgarförslag. I förslaget föreslår representanterna att lokaler med pågående verksamhet inte ska rivas utan direkt beslut av kommunfullmäktige.
”Enligt vårt förslag skall fullmäktige bevilja rivningstillstånd efter prövning i varje enskilt fall då hänsyn tas till lokalens användning av kommunens föreningsliv etc.”, står det bland annat.
I februari beslutade kommunfullmäktige att medborgarförslaget överlämnas till kommunstyrelsen för beredning, men det har inte behandlats än.
– Jag tror nog att vi får lov att börja jaga en ny lokal, det slutar nog med det, säger Ole Lampinen.
– Vi vet att det inte finns, jag har varit och jagat, säger Arvi Alamattila.