Bästa budet ratades av kyrkan

Av två offerter på konvertering av Svansteins kyrka antog kyrkorådet i Övertorneå det högsta. Företagaren Martin Sacko överklagade till Domkapitlet men det var inte möjligt eftersom han inte är medlem i Svenska kyrkan.

BESVIKEN. Martin Sacko är dubbelt besviken - först tappade han anbudet sedan kunde han inte överklaga på grund av sitt uträde från Svenska kyrkan.

BESVIKEN. Martin Sacko är dubbelt besviken - först tappade han anbudet sedan kunde han inte överklaga på grund av sitt uträde från Svenska kyrkan.

Foto: Britt-Louise Spets

Övertorneå2009-11-09 06:00
Offerten gällde konvertering av Svansteins kyrka till vattenburen värme. Ett arbete som ett av kommunens VVS-företag hade erfarenhet av från bland annat Pajala och Juoksengi kyrka. Det var orsaken till att kyrkorådet endast kontaktade dem för en offert, enligt kyrkoherde Roland Hemphälä. -  Vi ville undvika de problem som uppstod när vi anlitade en ovan entreprenör för arbeten i Hietaniemi kyrka, säger han. Ersättning
Martin Sacko bad att få vara med och räkna på jobbet. Hans offererade 446.400 kronor medan konkurrenten begärde 558..000 kronor. Efter det hade han flera kontakter med kyrkoherde Roland Hemphälä och kyrkorådets ordförande, Roland Hedlund (S). -  Vi gick igenom allt och de talade om för mig att det första anbudet låg betydligt högre än mitt, de ville också ha en kopia på mina ritningar. Jag uppfattade att allt var klart. Kyrkorådet valde det högre anbudet. Sacko begärde ersättning med 100.000 kronor för konsultarvode avseende det administrativa arbetet samt 40.000 kronor för förlorad arbetsinkomst. Kyrkorådet motsätter sig betalningsansvar. -  Vi har inte beställt något konsultjobb, säger Roland Hedlund. Martin Sackos lösning var genomtänkt men han hade endast referenser från konvertering av två villor därför valde kyrkorådet den andra entreprenören, säger Roland Hemphälä. Omöjligt överklaga
Sacko överklagade kyrkorådets beslut till domkapitlet, men det visade sig vara omöjligt eftersom han inte är medlem i Svenska kyrkan. Kyrkan lyder inte heller under lagen om offentlig upphandling utan har rätt att anta vilket anbud de vill. -  Det är diskriminering. Det är ändå skattemedel de hanterar, nu vet jag inte vad jag ska göra, säger Martin Sacko. Anna Hjärtberg Wernqvist är jurist vid Luleå stift. -  En företrädare för ett aktiebolag är en juridisk person och kan aldrig begära beslutsprövning. Det fungerar precis som kommunallagen - är man inte kommunmedborgare får man inte begära prövning. Alternativet är att be någon som är medlem i Svenska kyrkan att begära beslutsprövningen istället, enligt Anna Hjärtberg Wernqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om