Ansöker om tvångsinlösen

Elkunderna har drabbats hårt i turerna kring tvångsförvaltade Ekfors kraft. Nu har Energimarknaden fått nog - en ansökan om tvångsinlösen är bara en tidsfråga.

EI ser ingen annan utväg än att ansöka om tvångsinlösen.

EI ser ingen annan utväg än att ansöka om tvångsinlösen.

Foto: Göran Lahti

Övertorneå2010-12-17 06:00

Som en röd tråd i de till synes oändliga tvisterna mellan Ekfors krafts vd Mikael Styrman och myndigheterna är att det är de cirka 3.280 kunderna som hamnat i kläm. Hur de än gör blir det fel:

Styrman hotade stänga av eltillförseln för de kunder som betalade till tvångsförvaltaren advokat Johan Gullesjö och inte till Ekfors. Strömmen klipptes inte, men hotet kvarstår.

Gullesjö lyckades komma över kundregistret och kunde därmed skicka ut elräkningar men då blev det fel igen - fel nummer på kundernas elmätare med fel amperetal som gav felaktiga räkningar och total förvirring hos kunderna.

Betala inte felaktiga fakturor
- Det är olyckligt, men naturligtvis ska de som fått fel mätarnummer angivet på sin elräkning inte betala räkningen utan vänta på en ny räkning, säger Johan Gullesjö.

Felet beror på att Rejlers energitjänster AB som Gullesjö anlitat för faktureringen läst fel i kolumnerna i kundregistret, enligt Gullesjö.

Tvångsinlösen enda utvägen
Kuriren kontaktade Hanna Abrahamsson, vice chefsjurist vid Energimarknadsinspektionen, EI, för att få svar på hur de tänker agera.

- Vi tänker ansöka om inlösen av Ekfors krafts anläggning eftersom tvångsförvaltningen inte fungerar. Det är högsta prioritet på det i vårt arbete just nu, säger Hanna Abrahamsson.

Johan Gullesjö har angett till EI att han inte ser några utsikter att kunna återlämna företaget till Mikael Styrman och därmed ser EI ingen annan utväg än att ansöka om tvångsinlösen.

Ägarfrågan ett problem
EI ansökte också 2008 men fick avslag då rätten menade att det fortfarande fanns förutsättningar att lyckas med tvångsförvaltning. Nu säger EI att det inte längre gör det.

Men just att Mikael Styrman vägrar samarbeta gör en ansökan om inlösen till en lång process, enligt EI.

- Om staten ska kunna ta över en anläggning med tvång så måste man veta exakt vilken egendom som ska lösas in och också veta vem som egentligen är ägare till anläggningen. Mikael Styrman hävdade ju senast under pågående process att den bytt ägare. Vi är inte klara ännu, säger Hanna Abrahamsson.

EI har bestämt sig, men kunderna får alltså ge sig till tåls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om