46 män dog i Armasjärvi – deras minne hedrades

Under minnesceremonin för de 46 män som omkom i sjön Armasjärvi för 80 år sedan lades en krans vid minnesstenen. Den restes av kamraterna till de förolyckade.

Under minnesceremonin för de 46 män som omkom i sjön Armasjärvi för 80 år sedan lades en krans vid minnesstenen. Den restes av kamraterna till de förolyckade.

Foto: Maria Engström-Andersson

Övertorneå2020-10-25 18:41

Den 24 oktober 1940 inträffade en av de svåraste olyckorna som drabbat det svenska försvaret i fredstid. På kvällen i mörkret och blåsten miste 46 män livet i Armasjärvis iskalla vatten. I lördags hedrades de vid en minnesceremoni. 

Det var den 24 oktober 1940, när 23:e ingenjörskompaniet var på en fältmarsch och övningen drog ut på tiden som man beslöt att skeppa 102 man över sjön Armasjärvi med färjan. Strax efter avfärden observerades hur vågorna slog upp över däck och att delar av fören var under vatten. De män som satt längst fram flyttade sig då bakåt, vilket fick aktern att hamna under vatten. Färjan sjönk och när vidden av katastrofen kunde överblickas hade 44 militärer och två civila färjkarlar mist sina liv. 

På dagen 80 år efter tragedin hedrades de omkomna vid minnesstenen i byn Armasjärvi. 

– Vi har lärt oss mycket om säkerhet från det som hände. Det är något som de omkomna har gett oss i arv. De betalade ett oerhört högt pris. Därför vill vi visa vår vördnad, sa Jonny Lindfors, chef för I 19 i Boden innan en krans med ett gulblått band lades ner vid stenen. 

Bakom ceremonin stod Ing 3:s kamratförening, något de gör varje år. 

– Men nu när det är jämna år blir det lite speciellt, sa kamratföreningens ordförande Ben Påhlsson, Norrbottens regemente. 

Förutom kransnedläggningen ingick trumpetfanfarer, fanvisning, tal och andakt med psalmsång på programmet. Deltagandet hade dock minskats ner för att minska risken för coronasmitta. 

Vilka tankar kommer en sådan här dag? 

– Hur fruktansvärt det måste ha varit. En tredjedel av kompaniet omkom, sa Ben Påhlsson. 

På plats under ceremonin fanns även en del bybor. Däribland Henry Modig, anhörig till de två civila färjkarlarna som miste sina liv. 

– Det var min mors bröder. Så man har ju hört historierna om det där. Hur ropen hördes över sjön. Många år har gått sedan det hände. Men det är bra att det uppmärksammas, sa Henry Modig. 

Åke Hellström hade rest från Bjumisträsk utanför Töre. Hans numera bortgångna granne var med i olyckan men överlevde. 

– Han berättade om hur de i räddningsbåtarna måste slå med årorna på händerna på de som försökte ta sig upp för att inte kantra och själva drunkna. Men helst ville han inte prata om det, säger Åke Hellström.  

De flesta av de omkomna soldaterna var från Västernorrland. Sju från Norrbotten. Färjkarlen ska ha varskott befälen om att färjan endast kunde ta 40-50 man. 

Efter minnesakten tände några av de boende i byn åttio ljus vid minnesstenen – ett för varje år som gått.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!