– Så snart en pressad politiker i en pågående mediegranskning beslutar sig för att hoppa av är andra politiker snabba, ibland alltför snabba, att säga att näthatet skördat ännu ett offer. Varje avhopp eller varje granskning är ofta mer komplex än så, säger Ylivainio, partiets talesperson i konstitutionella frågor och demokrati.
Hon vill direkt ha sagt att hon är emot all form av kränkning på sociala medier.
– Hat, hot och trakasserier på nätet är aldrig okej. Jag har själv drabbats hårt. Jag har valt att inte skaffa Instagram och ibland vill jag inte ens logga in på Facebook. Vi har ett gemensamt ansvar allihop.
Men debatten på sociala medier i efterskalven av politikeravhopp skaver i Ylivainio.
– Jag blir oroad av hur fokus flyttas och hur man skjuter på media med beskyllningar om att exempelvis demokratin är hotad. Media har en skyldighet att granska hur skattepengar används. Det handlar om grundlagsskyddade rättigheter för allmänheten och media.
Ylivainio säger att hon sett trenden ett längre tag. Det blev aktuellt igen när Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) hastigt avgick.
– Jag förstår inte hur politiker i stort sett samma dag kan slå fast att avgången beror på att han utsatts för ett hårt tryck. Det är ju i mitt i en pågående granskning. Jag menar att politiker visar ett förakt mot väljarna genom att, så snart en granskning pågår, tycka synd om varandra och inte stå upp för sina handlingar och beslut.