Statsvetaren om kaoset i Övertorneå

"Ju fler partier, desto svårare att hitta stabila styren." Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, ger sin syn på situationen i Övertorneå.

Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, säger att det är ett vanligt fenomen att inte lyckas hålla ihop koalitioner med många partier.

Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, säger att det är ett vanligt fenomen att inte lyckas hålla ihop koalitioner med många partier.

Foto: Pär Bäckström

Övertorneå kommun2020-01-21 11:15

Det är inte helt ovanligt att en regnbågsallians i ett kommunfullmäktige spricker. Det är ett första konstaterande Simon Matti kan göra efter att Sjukvårdspartiet valde att lämna alliansen i Övertorneå i söndags.

– Har man ett parti som är väldigt starkt, som till exempel S i Överkalix har varit under de allra flesta åren: Där uppstår det inte sådana här problem, då blir det betydligt enklare att hålla ihop. Men så fort man går ihop med fler och fler partier med få mandat och inte längre kan förlita sig bara till sina närmaste vänner: Då blir naturligtvis inte helt lätt.

Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet är kanske inte partier som skulle samarbeta på riksnivå. Dessutom tillkommer de mindre lokala och regionala partierna Öfa och Sjukvårdspartiet. Det kan bevisligen bli krångligt att hålla ihop. Ska det gå att lösa måste det finnas en bra personkemi i grunden.

– Det är ju partier som i grunden tycker olika i viktiga frågor som samarbetar i sådana här koalitioner, men har man bra kemi kan man klara av att man står långt ifrån varandra ideologiskt genom att pragmatiskt lösa kommunens frågor. Har man inte personkemin i grunden så skär det sig förr eller senare, säger Simon Matti.

Samtidigt som det inte finns någon klar majoritet längre så har inga självklara alternativ uppenbarats i och med att Socialdemokraterna också är mitt i en intern konflikt. Övertorneå, som har hög takt på befolkningsminskningen, kan komma att sakna någon som med bred majoritet kan ha visioner för kommunens framtid.

– Givet att man har situationen med befolkningsminskningen så har politikerna redan en tuff situation som det är. Med krympande skatteunderlag och ändå många stora frågor som måste tas. När det dessutom är en kommun som i har en centralort med byar omkring som har spänningar däremellan – då blir det inte en lätt situation, säger Simon Matti och fortsätter:

–  Då kommer det även in mindre lokala partier som har idéer om hur man borde styra kommunen i stället och det behöver inte alltid vara negativt heller. Men det blir ytterligare ett parti som drar isär partifloran.

Vem vågar tänka långsiktigt när man har fullt upp med att hålla ihop en allians under en mandatperiod?

– Det är jättesvårt och det kan ju bli en ond spiral. Och från väljarnas synpunkt känner man ju att här händer det ingenting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!