Hjälpen vid gränsen ska ses över

Samarbetet är i gång, men riktlinjer saknas. Nu ska ambulansverksamheten vid gränsen ses över.

Frågetecken vad gäller samarbeten med våra grannländers ambulansverksamhet ska rätas ut.

Frågetecken vad gäller samarbeten med våra grannländers ambulansverksamhet ska rätas ut.

Foto: Per Lundström

Övertorneå kommun2020-03-11 08:55

Regeringen har beslutat att se över vilka hinder det finns i ambulansverksamheten mellan Sverige och våra grannländer. Samarbeten är i gång men oklarhet råder.

– Vi har länge påpekat att man måste göra reglerna tydligare för hur arbetet ska se ut. När vi samarbetar med Finland och Norge har vi sett att de länderna satt upp klarare riktlinjer kring vad som får ske än vi har här i Sverige. Så, det är bra att vi fått gehör från regeringen om att se över det här, säger Stig Holmberg, ansvarig för ambulanssjukvården i Norrbotten.

Det är Socialstyrelsen som fått uppdraget att kontrollera frågor såsom kompetens- och bemanningskrav för ambulanspersonalen, läkemedelshantering, vägtrafikföreskrifter och ansvarsfrågor. 

– När våra kollegor i Finland och Norge hjälper oss ska de inte behöva fråga sig vad de får och inte får göra. Det måste förtydligas, menar Stig Holmberg.

Elisabeth Eero, verksamhetschef för hälsocentralen i Övertorneå håller med.

– Vårt samarbete med den finska sidan fungerar bra, men den juridiska biten behöver ses över. 

Riktlinjerna lyder att om en person blir svårt sjuk vid gränsen ska den ambulans som befinner sig närmast geografiskt rycka ut. Elisabeth Eero ser det tydligt.

– Där jag är just den här dagen, i svenska Pello, är det sex mil till närmaste svenska ambulans i Övertorneå. Men den närmaste finska ser jag härifrån just nu, för den står vid gamla tullstationen på andra sidan älven. Så, att samarbetet fungerar är helt avgörande för oss, menar Eero.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!