Den 6 mars 2009 låg euron på 11,65 men under tisdagen gick den så lågt som 9,11 kronor för en euro.
Livsmedelshandeln torde vara den mest känsliga för valutaförändringar och Kuriren undersökte läget i butiker nära gränsen i Övertorneå och Haparanda.
På K-market i Ylitornio är det nästan uteslutande finskregistrerade bilar, men kanske är lunchtid fel tid att räkna svenska bilar då de flesta handlar efter jobbet.
Effekt
Kari Väystäjä i charken menar dock att den starka kronan har gett effekt:
- Ja, det har varit klart mer svenska kunder i butiken den senaste tiden. Svenskar verkar vara noga med vad varor kostar, säger han.
Kunden Eeva Raatekorva bor i Övertorneå men passar på att handla på finska sidan.
- Nu lönar det sig att handla här, säger hon.
Långsam effekt
Men i Övertorneås livsmedelsbutiker Ica och Konsum märks inte tappet.
- Nej, vi har våra stamkunder så valutan har inte påverkat, säger Irmeli Hämäläinen, butikschef på Konsum.
Björn Wahnstål, handlare på Ica supermarket, har inte märkt så stor skillnad. Han tror att kundernas vanor inte ändras så snabbt, vilket ger en eftersläpning
- Det dröjde innan finska kunder reagerade när euron var hög också. Vi har inte tappat utan säljer bättre än ifjol. Vi ligger såpass mycket lägre än de finska butikerna på läsk, juice och andra basvaror att det krävs en drastisk sänkning för att det ska märkas. Och snuset drar ju många kunder, säger han.
Snabbare i Happis
Marknaden i Haparanda och Torneå är förstås större, en annan skillnad är att avståndet är närmare mellan tvillingstäderna. Det ger snabbare effekt på kundernas reaktioner.
- Visst har det märkts under hösten att de finska kunderna minskat. Men vi har nyss infört återbäringen så det har gett ett lyft på sistone, säger Hans Olsson, butikschef Coop extra, Haparanda.
Kåre Mogemark, handlare på Ica Maxi i Haparanda har svart på vitt på att de finska kunderna stannar i hemlandet till större del.
- Det var uppe i 38 procent finska kunder som bäst men är nu nere på 32-33 procent. Vi tappar inte totalt sett men en viss stagnation har vi märkt, säger han.
Alltså: Priset är inte allt, men nästan.
Handlarna i gränsområden är dock luttrade, det brukar jämna ut sig i längden.