På Utbildning Nord finns 500 vuxna elever från Sverige, Norge och Finland. Skolan vill med manifestationen visa att droger inte accepteras.
- Skolan har fått ett dåligt rykte efter några händelser där elever härifrån har varit inblandade och med narkotika inblandat. Det här är en handling där vi symboliskt visar vår ståndpunkt, säger personalchef, Leif Lahti.
En trafikolycka med två elever inblandade varav den ena dog blev ett uppvaknande för samtliga elever på skolan, enligt Leif Lahti. Under året har skolan lagt fokus på drogproblematik.
Grupptryck
- Mycket handlar om attityder och det har vi jobbat med. Lyckas vi förstärka att det är fel att använda droger får vi ett grupptryck och då är det lättare att komma tillrätta med problemet, säger Leif Lahti.
Lillianne Rösberg är elev och ordförande i studeranderådet.
- Jag har läst här i 2,5 år och tycker att det är lite droger nu i jämförelse med tidigare. Men nu ska vi ha slut på dem, fackeltåget är ett avstamp för det, säger hon.
Utöver att politiker, polisen och personalen på vårdcentralen har bjudits in att delta har Övertorneåborna också uppmanats att ansluta sig, via affischer på byn.
Blinkande blåljus
Tåget som gick runt samhället anfördes av en ambulans med blinkande blåljus som lyste upp den dimmiga och mörka eftermiddagen.
- Jag är positivt överraskad över att så många kom trots det tråkiga vädret och dessutom var det julskyltning, säger Leif Lahti.
Kommunalrådet, Roland Kemppainen (S) fanns i ledet.
- Det är ett mycket bra initiativ från Utbildning Nord som markerar att det råder nolltolerans mot droger. Jag stöttar den tanken och därför gick jag med, säger han.