95-åring rånades av falsk polis

En 95-årig kvinna i Övertorneå rånades på måndagskvällen av den bedragare som gäckat polisen de senaste dagarna.
- Det är det lägsta man kan göra, säger polisen Andreas Hedlund.

HANN UNDAN. Den misstänkte mannen hann undan trots en intensiv polisinsats. "Att råna gamla försvarslösa människor är det lägsta man kan göra", säger Andreas Hedlund, Övertorneåpolisen.

HANN UNDAN. Den misstänkte mannen hann undan trots en intensiv polisinsats. "Att råna gamla försvarslösa människor är det lägsta man kan göra", säger Andreas Hedlund, Övertorneåpolisen.

Foto: Göran Lahti

Övertorneå. 2012-01-31 06:00

Ett mycket stort polispådrag i östra Norrbotten jagade den man som de senaste dagarna sökt upp äldre personer i deras bostad och utgett sig för att vara polis och sedan försökt tilltvinga sig värdesaker av åldringarna.

Han försökte två gånger i Haparanda under måndagen, dels genom att ringa och sedan tränga sig på hos två olika personer i 95-årsåldern, men utan att lyckas. Då åkte han till Övertorneå och där knackade han på hos en 95-årig kvinna i Övertorneå. Mannen ska ha visat upp något slags bok eller handling, och sagt sig vara polis.

- Sedan har han tvingat till sig kvinnans bankomatkort och kod samt smycken, berättar vakthavande befäl Erik Kummu vid polisen i Norrbotten.

Stort pådrag
Anmälan kom strax innan 15 och i Övertorneå ryckte tre patruller ut direkt för att söka efter mannen. Andreas Hedlund är en av poliserna som ryckte ut.

- Vi hade skjutövning när vi fick larmet så vi var många som kunder rycka ut. Det var ett jäkla pådrag, vi spärrade av utfartsvägarna men han eller de hann komma undan, säger Andreas Hedlund.

Du är upprörd?

- Ja, såna här vill man verkligen få fast. Det här är det lägsta man kan göra, att råna gamla, försvarslösa människor, säger han.

Kollegan Hans Rantapää skakar på huvudet.

- Det är för jäkligt, men den här mannen kommer att åka fast, det är jag ganska säker på, säger han.

Samma man
Signalementet på mannen stämmer in på den man som under söndagen besöket en 96-årig man i Luleå och en 96-årig kvinna i en by utanför Boden.

Nio polispatruller i östra Norrbotten sökte efter mannen som färdas i en mindre, mörk personbil, dock utan resultat. Sökandet avbröts vid 19-tiden.

- Vi är rätt säkra på vem det här är och mannen är anhållen i sin frånvaro av polisen i Värmland. Han verkar ha sikta in sig på 96-åringar, säger Erik Kummu.

"Fruktansvärt"
Kuriren pratade med några Övertorneåbor under måndagskvällen.

- Fy, vad otäckt. Hur kan man göra så mot gamla människor? De är ju helt försvarslösa. Nu kommer många äldre att vara rädda lång tid framöver, säger Johanna Lövbrant.

Tomas Suup som äger bensinstationen OKQ8 i Övertorneå är också upprörd:

- Fruktansvärt! Jag ringde direkt när jag såg det här på Kuriren.nu till en farbror som är 92 år och sa att han skulle låsa om sig. Hoppas de får fast honom och ger ett hårt straff, säger han.

Polisen i Norrbotten uppmanar till fortsatt försiktighet.

- Om man blir uppringd eller att någon försöker komma in så ring till oss direkt och släpp inte in några obekanta, säger Erik Kummu.

Har ni gott hopp om att få fast den misstänkte mannen?

- Vi vet ju vem det är, men länet är stort och det finns många alternativa vägar, säger Erik Kummu.

Enligt uppgift kan mannen ha befunnit sig i trakterna av Boden senare under måndagskvällen.

Polisen i Norrbotten går nu ut och varnar för den falske polisen, som färdas i en mörk personbil. Mannen är 170-175 centimeter lång och beskrivs som ljushårig med svenskt utseende och mörkt klädd. Han ska även ha talat svenska utan brytning.

Den som har tips om bedragaren ombes ringa den riktiga polisen på telefon 114 14.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om