"Jag väcktes av en kolossal smäll"

I Överstbyn slog blixten ned med full kraft under midsommardagen. Flera kraftiga blixtar sågs samtidigt på flera intilliggande platser. Andreas Broman kastades omkull när han satt på bron och drack kaffe.

Pier Åkerström visar spåren i marken där blixten har delat på sig.

Pier Åkerström visar spåren i marken där blixten har delat på sig.

Foto: Joakim Nordlund

ÖVERSTBYN2019-06-23 19:00

Blixtnedslaget inträffade efter lunch i Överstbyn under midsommardagen och nedslaget beskrivs av många som ytterst kraftfullt. Andreas Broman från Luleå som har ett fritidshus i byn satt på bron med en kopp kaffe när blixten slog ned.

– Första smällen kom helt utan förvarning. Varken muller eller andra blixtar. Och inte något regn. Från trycket kastades jag bakåt cirka en och en halv meter. Jag förstod inte förrän jag låg ner mot utsidan av ytterdörren att det var åskan, säger han.

När han väl kom till sans igen började han skratta.

– Det var så galet. Plötsligt låg jag bara där. Lite som ”vilken jäkla smäll”. Allt gick mycket fort och tack och lov gick det bra, säger han.

Blixten hade slagit ned i en tall cirka 50 meter bort. Trädet står högst upp på en ås som precis har avverkats och är den högsta punkten i den här delen av byn. Pier Åkerström och hans hustru Sabina Tocalic Åkerström och parets tio månader gamla bebis bor bara 20 meter ifrån trädet där blixten slog ned.

– Vi låg ju och vilade och min fru ammade vår lilla dotter. Jag väcktes ju av en kolossal smäll. Jag tänkte att jag hade någonting intill som hade exploderat. Det var kraftigare än ett gevärsskott. Som när en dynamitgubbe går av, berättar Åkerström.

Rätt snart förstod han att det handlade om ett blixtnedslag. Efter smällen började det att lukta bränt runt om i huset.

– Jag var ju rädd att det hade börjat att brinna någonstans så jag började direkt att gå runt och kontrollera. Det doftade av bränd bakelit lite varstans. I vardagsrummet låg det som en rökridå. Fiberkonvertern hade exploderat, säger han.

Någon brand uppstod aldrig men åtminstone fem-sex hushåll drabbades. Datorer, tv-apparater, värmepumpar, vitvaror, förstärkare och en hel del annan elektronik förstördes i ett enda ögonblick.

– Titta här. Propparna är helt söndersmulade, säger Pier och visar.

Sedan fortsätter han:

– En ny värmepump till bergvärmen kostar väl mellan sjuttio och nittio tusen kronor. Jag hoppas verkligen att försäkringen täcker det här.

Det handlar om flera blixtar som har observerats runt husen i den här delen av byn. Blixtar som har gått längs med elledningar och djurstängsel och eldklot som har gått tvärs genom intilliggande djurhagar. Och kulblixtar som har förekommit också inne i några av husen.

– Här kan man se hur blixtarna har rivit upp spår i marken. På väg in mot huset har blixten gått under några bilar och vidare under min vattenskoter. Den här kabeln är till vattenskoterns släpvagn. Den har slitits mitt itu och delar av en träpall intill har flisats upp, säger Pier Åkerström.

Strax intill bor Love Rynbäck och Tatiana Izurieta Rynbäck och deras två barn. Nioåriga dottern Olivia Rynbäck satt vid köksbordet och åt och hon såg när blixten slog ned i trädet.

– Det var otäckt, säger hon.

– Det var som att någon hade skjutit med en kanon nära örat. Vi blev nästan halvdöva. Vi fick jätteont i öronen. Det var som en explosion. Olivia fick en panikchock av smällen. Och hela huset skakade, säger mamma Tatiana.

Hon var själv mycket skakad efter händelsen:

– En hel del i huset har gått sönder men vi lever och mår bra själva. Vi är skadade men vi är oskadda. Det är ändå det viktigaste.

Människorna i byn har haft änglavakt?

– Ja. Det hade kunnat sluta annorlunda. Det känns ändå fantastiskt att vi lever och att ingen kom till skada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om