"Pengarna får styra"

Efter drygt en månad på älvens botten har den plogbil som gick genom isen i Övermorjärv bärgats. Lars-Erik Holmberg, ordförande i vattenrådet för Kalix och Töre älvar är kritisk. -  Den borde ha plockats upp direkt men kommunen låter pengarna styra mer än risken för miljön, säger han.

Hur stor olycka måste ske innan läget bedöms som akut? undrar Lars-Erik Holmberg.

Hur stor olycka måste ske innan läget bedöms som akut? undrar Lars-Erik Holmberg.

Foto: Britt-Louise Spets

Övermorjärv. 2012-03-31 06:00

Lars-Erik Holmberg är inte nådig i sin kritik mot kommunens och främst räddningschef Arto Koivumaas beslut att inte bärga lastbilen omedelbart. I stället har den legat kvar på botten i Kalix älv i en dryg månad och med 70 liter diesel i tanken. Kalix älv är klassad som ett natura 2000-område av EU och dessutom ligger en råvattenbrunn alldeles i närheten av den sjunkna lastbilen vilket gör situationen ännu allvarligare, enligt Holmberg.

-  Risken för att det ska läcka ut diesel är enorm. Räddningschefen borde ha bedömt läget akut och åberopat lagen om skydd mot olyckor för att ta upp lastbilen omedelbart, men det gjorde han inte. Det är det vi vänder oss emot, säger han.

Enligt Arto Koivumaa har bärgningen dragit ut på tiden på grund av oklarheter om vem som ska stå för kostnaderna. Nu är det klart att Trygg Hansa betalar.

-  Det har varit en lång process. Man kan inte beställa en bärgning med en så stor omfattning som den här innan man har garanti för kostnaderna. Det handlar om hundratusentals kronor, säger han.

Miljörisk
Lars-Erik Holmberg anser att ärendet är dåligt hanterat av kommunen.

-  De låter en klar miljörisk ligga kvar på botten medan de diskuterar en så futtig grej som kostnaden för bärgning. Det är sanslöst, säger han.

Arto Koivumaa står fast vid sin bedömning.

-  Lastbilen hade legat i vattnet en dryg vecka innan jag fick vetskap om det. Utifrån det läget bedömde jag att lagen om skydd mot olyckor inte kunde åberopas. Jag har också i samråd med länsstyrelsen och jurister vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap diskuterat det här och det var överens med mig, säger han.

Handlar beslutet om pengar?

-  Nej, det handlar om hur jag tolkar lagen, den får inte missbrukas.

Det är också av yttersta vikt att bärgningen utförs professionellt vilket dykarteamet från Göteborg står för, enligt Arto Koivumaa.

-  Ledningarna till kommunens råvattenbrunn ligger tätt intill lastbilen. Därför är det viktigt att de inte skadas. Att dra upp bilen med våld hade inte varit ett alternativ, säger han.

Elisabeth Sandin är bygg-och miljöchef på Kalix kommun.

- Det är viktigare att ta upp lastbilen säkert och tryggt än att hasta iväg, och det är det nu. Jag är trygg i den här lösningen, säger hon.

Lagen om skydd mot olyckor, LSO är till för att skydda människors liv och hälsa samt egendom och miljö mot olyckor. Ansvaret ligger på stat, kommun och enskilda företag

Lagen reglerar hur samhället ska organisera räddningstjänsten. Den innehåller också krav på förebyggande åtgärder

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är central myndighet på området men varje kommun har tillsynsansvar och ansvar för räddningstjänsten i den egna kommunen

För att åberopa LSO ska fyra kriterier uppfyllas:

* Behov av snabbt ingripande

* Hot mot intressets vikt

* Kostnader för insats

* Omständigheterna i övrigt, kan någon annan göra det här lika bra som räddningstjänsten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!