Det var den 12 juli 2016 som Niklas Granberg tragiskt omkom efter att ha kraschat med sin vattenskoter i en lågt hängande färjevajer utanför färjeläget i Rödupp. Efteråt startade polisen en undersökning som sedan lämnades över till åklagarmyndigheten. Den lades dock ned i januari ifjol.
– Det var något i konstruktionen som inte var lämpligt, kring bygget av vajrar över vattnet. Samtidigt är det ju inget som har byggts i närtid. Konstruktionen har dessutom besiktats, kontrollerats och godkänts av någon myndighet. Då är det svårt att påstå att någon har varit så oaktsam att den har vållat en persons död, säger vice chefsåklagare Mikael Lundquist.
Han tillägger:
– Via media har jag också förstått att förbättringar kring säkerheten på platsen ska ha gjorts med skyltning eller på annat sätt.
Enligt Trafikverkets distriktschef Roger Olofsson har han trots mejlkontakt med polisen fram till nu inte informerats om att ärendet lagts ned. En av olycksoffrets anhöriga säger att polisen har hänvisat till sekretess när slutsatserna kring utredningen efterlysts.
– Det har jag svårt att förstå varför det skulle vara så, säger åklagaren Mikael Lundquist.
Från polisen medger utredaren Jan-Erik Abrahamsson i Kalix att utredningen delvis är sekretessbelagd.
– Anledningen är att den avlidne och de anhöriga inte ska orsakas men. Men den som vill kan begära ut handlingarna och då lämnas det som inte omfattas av sekretessen ut.
Är det vanligt att olycksärenden sekretessbeläggs?– Om personuppgifter berörs är det inte ovanligt.
Vore det inte bra om Trafikverket informerades om resultatet av utredningen så att eventuella fel kan rättas till?– Ja, det vore ju bra. Men jag kan inte riktigt svara på hur det har gått till här, säger Jan-Erik Abrahamsson.