Förra året arrangerade Överkalix kommun en utbildning till yrkesförare för vuxna i egen regi. Det var första gången man ordnade en förarutbildning och i augusti hade man fått fram 13 nyutexaminerade chaufförer för tunga fordon. I februari räknar man med att starta upp med sju nya elever.
– Den prognos vi har gjort visar att det de närmaste åren behöver anställas 35-40 yrkesförare i Överkalix. Bedömning är att det finns ett behov både i regionen och lokalt, säger näringslivschef Birgitta Larsson.
Man har i år fått preliminärt besked om statligt bidrag till den 40 veckor långa utbildningen. Hänsyn tas till personers anställningsbarhet och de som står långt ifrån arbetsmarknaden prioriteras vid antagningen. För att vara behörig krävs att man har fullföljt grundskolan och fyllt 20 år, eller har ett slutbetyg från gymnasieskolan.
– Vi har ett bra samarbete med näringen och väldigt mycket av utbildningen är förlagd ute hos företagen. Det betyder att de är mer färdiga förare när de kommer ut, säger Birgitta Larsson.
Mats Andersson, platschef vid åkeriet NKL i Överkalix, är positiv till att fler förare utbildas. På hans arbetsplats tog man förra året emot praktikanter och kommer att göra det även i år.
– Utbildningen betyder oerhört mycket, det gör att det finns möjlighet att expandera. Vi har haft nytta av den kullen som gick ut, vi har anställt några av dem och en del har fått jobb inom till exempel gruvindustrin, säger han.
Birgitta Larsson tror att behovet av förare kommer att fortsätta vara stort.
– Om man tittar på hela Norrbotten och expansionen i Malmfälten och Pajala gör det att det finns ett utbildningsbehov under flera år framöver, säger Birgitta Larsson.