"Vi måste ändra attityd"

Överkalix mister flest kvinnor av alla kommuner i landet. Men nu kraftsamlar kommunen för att vända trenden och de som går i bräschen är - kvinnor.

FÖRETAGARDAG. Det var intressanta föreläsningar och grupparbeten under företagardagen i Överkalix.

FÖRETAGARDAG. Det var intressanta föreläsningar och grupparbeten under företagardagen i Överkalix.

Foto: Göran Lahti

Överkalix2012-03-24 06:00

På fredagen arrangerade Överkalix utvecklingsbolag en företagardag under temat "en vision om det framtida Överkalix".

En brännande het fråga - nyligen kom statistik från SCB som visar att Överkalix är den kommun i landet som har störst procentuell folkminskning när det gäller kvinnor. För båda könen hamnar Överkalix på en femte plats.

Men Överkalix kommunalråd Birgitta Persson är inte orolig.

- Nej, vad hjälper det att deppa, vi måste satsa framåt. Jag åkte själv härifrån och var borta i tio år men kom tillbaka och bildade familj. Vi måste se till att vi kan erbjuda jobb och ta väl hand om dem som en gång lämnat men vill komma tillbaka hit. Jag är en obotlig optimist, säger kommunalrådet.

Överkalix - en metropol

Kommunens näringslivskontor återuppstod för ett halvår sedan och näringslivsutvecklare Birgitta Larsson låter sig inte heller nedslås av den svarta statistiken.

- Vi har inte tid att gräva ner oss i sådant, utan nu håller vi på med att ta fram och prioritera de utmaningar som vi snarast måste ta tag i, säger hon.

Nyckeln är förstås jobb och utbildning men kommunalrådet framhåller vikten av att behålla entreprenörerna och även locka till sig nya - och att ha rätt inställning.

- Vi måste ändra vår attityd för att vända trenden. Jag skrev nyss på Facebook: "Det finns en sydpol, det finns en nordpol och det finns en metropol, och det är Överkalix". Det bara rasslade till med positiva kommentarer, säger hon och skrattar.

Jobb och utbildning
Viktoria Engman, 22, har sett att många kompisar lämnat kommunen för utbildning och jobb på annan ort. Hon flyttade själv till Luleå och sökte jobb där i ett års tid tills hon hittade ett - i Överkalix.

- Ja, jag ringde på ett halvtidsjobb hos Överkalix IF och tänkte att det fixar sig med resten. Det gjorde det också, jag fick en halvtidstjänst på näringslivskontoret.

Hon menar att det är mycket upp till individen.

- Men visst behöver vi mer utbildningsmöjligheter här och mer högavlönade jobb. Nu finns bara vårdjobb för kvinnor, säger hon.

Anna-Lena Karlsson, 34, jobbar på hotell Grand Arctic och är delägare i en färgbutik.

- Visst märker man att det har minskat med folk, butiker har försvunnit och så. Att vända trenden är nog svårt, det skulle behövas någon större företagsetablering som ger jobb här, säger hon

Överkalix hade under 1960-talet uppåt 10.000 invånare. Idag är siffran 3.500.

I Överkalix kommun har invånarna på traditionellt vis försörjt sig på jordbruk och skogsbruk samt förädling av råvarorna. Under senare delen av 1900-talet har jord- och skogsbruket minskat i betydelse. Utflyttning har lett till en minskande och åldrande befolkning.

Näringslivet domineras numera av service (den största arbetsgivaren är kommunen), viss trävaruförädling och verkstadsföretag och utpendling till Luleå mot söder och Malmfälten i norr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!