Vattnet smakar illa, besticken rostar och salt lägger sig på rören i Thord Larssons fastighet, som är en av de värst drabbade i Kangis. Andreas Drugge hyr huset och har bott där med sin hund sedan förra hösten. Sedan Kuriren träffade honom i november har inget förändrats.
– Det har inte blivit bättre, snarare sämre i så fall. Man känner det när man duschar, det är inte direkt rent vatten, man ser beläggningarna på rören, säger han.
Problemen med det salta vattnet i Kangis utanför Överkalix har blivit en följetong och oroat byborna under lång tid. Dåvarande Trafikverket, nu Svevia AB, blandade salt i silon på lilla Lappberget där man förvarar sand till halkbekämpning. Överkalix kommun har gjort en polisanmälan eftersom företaget inte haft tillstånd för saltförvaring i silon och utredningen pågår. Svevia har regelbundet sedan 2006 tagit vattenprover i brunnen vid Thord Larssons fastighet nedanför berget. Totalt har åtta prover tagits, några har visat på salthalter lång över riktvärdet. Det första togs 2006 och den här månaden ska det sista provet tas. Provsvaren väntas i mitten av juni, enligt Svevia.
Det salta vattnet har slitit hårt på huset, berättar Andreas Drugge.
– Renoveringar har redan gjorts och fler ledningar kommer att behöva bytas ut, det är flera kopplingar som håller på att rosta, säger han.
Det kan bli aktuellt att förse huset med kommunalt vatten framöver om problemet med det salta vattnet kvarstår. Innan något beslut tas måste dock resultaten av vattenproverna analyseras.
– Det som har varit mest aktuellt i det här fallet är anslutning till det kommunala vattennätet, säger Överkalix kommuns vikarierande miljöinspektör Hanna Brost om vilka åtgärder som kan bli aktuella.
Efter att ha bott i huset i ungefär åtta månader har Andreas Drugge börjat vänja sig vid situationen. Diskar och tvättar gör han med det salta vattnet för att underlätta vardagen.
– Jag har en dunk med mig och passar på att fylla en 10-15 liter år gången där jag kan. Skulle jag diska i rent vatten måste jag ta med mig betydligt mer. Det går inte att gå och ta ett glas vatten när man är törstig, jag får se till att alltid ha vatten i dunken, säger han.
Blir det ingen förändring kommer han med stor sannolikhet att börja leta efter ett annat boendealternativ.
– Just nu fungerar det, jag har ju ingen stor familj, men i längden måste man få till något bättre system. Rent vatten ska man ha, det är en livsnödvändighet.