Utanför de anrika verkstadslokalerna på norra Tallvik har vintermörkret lagt sig. Men inne lyser flitens lampa. Här, där statliga Domänverket huserade från 1950-60-talet och fram till omkring 1998, lagas och servas skogsmaskiner och andra tunga fordon i en större omfattning än på många år. Påbyggnader på fabriksnya skogsmaskiner görs också. Liksom – sedan några månader tillbaka – reparationer och ombyggnationer av lastbilar.
– Så klart känns det roligt när det går åt rätt håll, säger Johan Andersson leende.
Andra tongångar var det innan övertagandet i augusti 2017. Då hade verksamheten under flera år successivt minskats ner, liksom personalen.
– I slutet var vi bara två personer som jobbade och risken för att företaget skulle läggas ner var överhängande, säger Anders Ek som har arbetat elva år vid verkstadens butiks-, kontors- och lageravdelning och inte hade några klara planer över vad skulle ha sysslat med ifall det hade blivit så.
Men nu tog historien alltså en helt annan vändning. För idag jobbar istället nio personer på verkstaden, varav två på deltid. Däribland Anders Eks 26-åriga dotter Camilla Ek.
– Roligt att få vara med och se utvecklingen, säger hon vid en rundvandring.
När Johan Andersson – som redan ägde fastigheten – och hans morbror Dan Larsson – som driver ett åkeri och transporterar maskiner – fick erbjudandet om att köpa företaget såg de fler möjligheter än svårigheter.
– Vi hade ju båda nytta av att företaget blev kvar. Men sedan ligger ju Överkalix helt optimalt till, med skogen runt omkring. Vidare ville maskintillverkaren John Deere att vi skulle ta över, vilket ger en trygghet för oss, dem och våra kunder, säger Johan Andersson.
Sedan dess har 2,5 miljoner kronor satsats på att bygga upp reservdelslagret och modernisera lokalerna. Privatkundsdelen har dessutom minskats ner för att kunna öka servicen till företagskunderna.
– Går en skogsmaskin sönder påverkas ofta flera skiftlag och led i verksamheten. Så då är en bra och snabb service det viktigaste. Fungerar det lejer entreprenörerna även bort sådant som de annars hade gjort själva, säger Johan Andersson.
Resultatet har blivit en ökad snurr – och en höjd årsomsättning från 6 miljoner år 2016/2107 till 11 miljoner år 2017/2018. Något som enligt Johan Andersson till stor del hänger ihop med personalens kunnande.
– Alla har sina olika kunskapsområden. Därför kan vi till exempel utföra lastbilsjobb nu, säger Johan Andersson – och flaggar för att även en fordonselektriker söks.
Rutinerade verkmästaren Ola Blomstedt, 66 år, har jobbat mer än fyra decennier i verkstaden. Han minns såväl tiden när både skogshuggare och maskinreparatörer samsades i lokalerna, som repsidans glansdagar på 80-talet, när maskinernas hållbarhet inte var den samma som idag.
– Då jobbade här drygt tjugo personer. Det är roligt att det är fart igen, säger Ola Blomstedt.