Rikard Sahl jobbar på haverikommissionen som utredare inom sjöfartssegmentet. Han var en av två utredare på plats i Överkalix efter att styrhytten på färjan hade blåst sönder.
De drog slutsatsen att det inte behöver göras någon större utredning av incidenten.
– Vi har varit uppe och tittat på färjan och intervjuat personer där och kan konstatera att det inte finns mycket säkerhetsvinster på att göra en fullskalig utredning. Däremot gör vi en preliminär bedömning och skriver ned vad vi har kommit fram till, säger Rikard Sahl.
Eftersom det inte finns någon annan färja med likadan konstruktion behöver man inte komma fram till vad som orsakade skadan.
– Infästningen till styret brast och det ska den inte göra. Färjerederiet har inlett en åtgärdsplan för att det inte ska hända igen och det var vi nöjda med, förklarar Sahl.
Färjerederiet vet inte ännu vad som ska göras. Men färjehytten kan hur som helst inte byggas om på samma sätt.
– Nej, absolut inte. Nej, nej. Vi ritar om och konstruerar så att det inte ska upprepas igen, säger färjerederiets teknik- och miljöchef Fredrik Almlöv.
Har du varit med om något liknande?
– Nej, jag har aldrig hört talats om något liknande, faktiskt. Och det finns ingen färja som är byggd på det där sättet för hyttkonstruktionen, med material och infästning och liknande. Den var ensam i sitt slag.
Tur var väl det?
– Ja, och det var verkligen tur att inte några människor kom till skada. Det där får inte upprepas.