Irene, 59, är Kommunals nya kampanjansikte

Sitt allra första jobb fick hon när hon var femton och ett halvt år. Nu är hon 59 år och sjuk – men den hjälp hon trodde att hon hade rätt till efter ett långt yrkesliv får hon inte. ”Det var en chock”, säger utförsäkrade Irene Malmkvist, personlig assistent och Kommunals ansikte utåt i en ny stor kampanj.

”Det kan inte vara rätt att sätta en tidsgräns för hur länge man ska vara sjuk. Vilken sjukdom funkar så?”, säger Irene Malmkvist i Överkalix, ansiktet utåt i Kommunals nya kampanj.

”Det kan inte vara rätt att sätta en tidsgräns för hur länge man ska vara sjuk. Vilken sjukdom funkar så?”, säger Irene Malmkvist i Överkalix, ansiktet utåt i Kommunals nya kampanj.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2021-04-16 15:00

I fyrtio år har Irene Malmkvist varit en del av den svenska arbetsmarknaden, under lång tid i vården i Överkalix. Nu är hon en av dem som syns i en stor, riksomfattande kampanj som fackförbundet Kommunal har dragit igång för att politikerna ska ta bort tidsgränserna i sjukförsäkringen. En gräns som Irene blev varse i somras när hon fick besked från Försäkringskassan att hon nått taket på 365 dagar och inte längre hade rätt till sjukpenning – trots att hon fortfarande inte var frisk och hade sjukintyg från sin läkare. 

– Det var en chock. Jag tänkte att ”det här är inte möjligt”. Man tror att man har ett skyddsnät när man betalat skatt till sjukförsäkringen hela livet. Men det finns inte på kartan, säger Irene hemma vid köksbordet.

När hennes fackförbund frågade om hon kunde tänka sig att ställa upp i deras kampanj tvekade hon därför inte:

– Så för några veckor sedan kom två personer upp och filmade och intervjuade, berättar Irene.

Själv är hon sedan några år bland annat diagnosticerad med en smärtsam typ av reumatism som gör att inte längre kan ta annat än korta promenader, ofta blir trött och måste planera allt hon gör för att orka. Med tanke på detta har hon varit glad över att klara av att jobba deltid. En känsla som dock ändrades när hon förstod att hennes halva sjukpenning skulle dras in och att hon antingen enbart måste leva på en halverad lön eller ha turen att hitta ett nytt, ”lättare” fulltidsjobb.

– Klart att man blir orolig. Vem vill anställa en kvinna på 59 år med flera diagnoser? Hittills har Irene ändå klarat ekonomin– eftersom arbetsgivaren har en försäkring via AFA som hon fick ut i ett drygt halvår. Bara en dag innan vi ses har hon dessutom gått upp i full tjänst: 

– Jag vet inte ännu om den fungerar, men jag har fått en ny bromsmedicin.

I relation till det ser Irene Malmkvist inte sin medverkan i Kommunals kampanj som någon jättegrej. Men hon medger att hon hajar till när filmerna och texterna om henne dyker upp i olika medier: 

– Förhoppningsvis kan det få någon att förstå att det inte är rätt att sätta en tidsgräns för hur länge man ska vara sjuk. För vilken sjukdom funkar så? Även om det inte hjälper mig kanske det kan hjälpa andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!