Tvingas strunta i larm

En färsk undersökning visar att en av tre poliser i glesbygd tvingas bortprioritera larm på grund av personalbrist. Yngve Hansson är polischef i glesbygdskommunen Överkalix.
? Problemet för oss, är att vi delar helgerna med Pajala och Övertorneå. Det blir kollossalt stora avstånd att köra när det händer något.

ÖVERKALIX2004-07-06 06:30
Yngve Hansson berättar att det framförallt är storhelgerna som är problematiska. Det är kvällar då folk är lediga och gärna dricker alkohol. <br> ? Då uppstår det problem. Det tar en och en halv timma för oss att köra till Pajala, och på vintrarna tar det ännu längre. Men målet är självklart att komma till platsen i tid.<br>Privat bevakning<br>Tyvärr kommer polisen allt oftare för sent, vilket lett till att var femte Ica-handlare i glesbygdskommunerna i dag betalar privata bevakningsföretag för en tjänst som egentligen polisen ska tillhandahålla. Yngve Hansson beklagar att brottsoffer inte alltid får hjälp inom rimlig tid, men han tycker samtidigt att problemet är överdrivet.<br> ? Det är ändå inte så ofta som folk måste vänta.<br>Men det händer. Senast förra året fick en Ica-handlare i Pajala vänta på Polis i flera timmar efter att butiken utsatts för inbrott, och det är inte det enda fallet. I undersökningen från Polisförbundet och Transportarbetareförbundet uppger nämligen var fjärde Ica-handlare att polis anlänt först tre till sex timmar efter att butiken larmat om inbrott. Undersökningen visar också att det framför allt är larm om inbrott, stölder, rattfylleri, och våldsbrott där gärningsmannen avlägsnat sig från platsen som bortprioriteras. Att bortprioriteringar sker är inget man hymlar om på Överkalixpolisen.<br> ? Ja, det är klart. Du kan ju inte ägna dig åt annat när du är borta i tre timmar för en utryckning i Pajala. Psyktransporterna tar ännu längre tid, då blir man borta hela dagen, säger Yngve Hansson.<br>Men Överkalix polischef presenterar också en lösning på problemet.<br> ? En polis i varje kommun, dagtid fram till 03 på natten. Det fungerar för närvarande bra dagtid, men det behövs personal även på natten.<br>Varnar för utvecklingen<br>Som en följd av att vissa larm måste bortprioriteras blir ordningsvakter allt oftare tvugna att göra rent polisiära insatser, vilka de i dag saknar befogenhet för. Regeringen utreder därför nu huruvida deras befogenheter ska utökas i framtiden. Men Polisförbundet och Transportarbetareförbuntet varnar för en sådan utveckling, de befarar att det skulle urholka rättsstaten Sverige. Men samverkan mellan ordningsvakter och polis fungerar trots allt ganska smärtfritt idag. Sju av tio ordningsvakter i undersökningen tycker att samarbetet med polisen fungerar bra, och polischef Yngve Hansson håller med.<br> ? Det är alltid samma ordningsvakter som jobbar här i Överkalix, så vi känner dem personligen. Vi har ett bra samarbete.<br>johnny.stromback@kuriren.com<br>0923/148 67
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om