Läs mer här: Därför bötfälls Svevia
Trots att man lovade att bara lagra sand i silon, och inte saltblandad sand, gjorde man inte det. Och det har Svevia nu bötfällts för. Men konflikten mellan bybor och Svevia är långt ifrån över.
En fastighet drabbades väldigt hårt av det saltblandade saltet.
I nu bortgångne Thord Larssons brunn mättes 1 960 milligram salt (klorid) per liter vatten. Riktvärdet ligger på 100 till 250 milligram.
Svevia har stått för kostnaderna till att ansluta huset till kommunala vattennätet. Däremot har man inte ersatt någon av renoveringarna som har framtvingats av saltet.
Den processen drivs fortfarande. Nu av Tony Larsson och Ann-Sofie Granberg genom deras fars dödsbo.
– Det är gjort hur mycket som helst. Det är vattenrör, toalettstolar, vattenanläggningar, värmepannan fick bytas ut – alla rör och element är angripna. Vi håller fortfarande på att renovera fastigheten, säger Tony Larsson.
Han uppger att man har tvingats till renoveringar för flera hundra tusen kronor. Han och hans syster har fortfarande en dialog med Svevia och väntar nu på senaste beskeden om de kan få någon ersättning. Och de räknar med att Svevia ska betala.
– Det blir de ju tvungna att göra. Det borde ju vara självklart vilka det är som har stått för skadan, för det är ju inte vi själva som har satt salt i marken, säger Tony Larsson.
Larsson hoppas att de kan komma till en lösning genom en dialog. Annars kan han och hans syster komma att anmäla Svevia.
– Det är alltid enklare att lösa det utan att starta en juridisk process. Men måste vi så måste vi, säger han.
Robert Nylén är arbetschef på Svevia och har fått ta över det här ärendet. Han vill inte kommentera något.
Läs mer: Tidigare artikel om saltdramat