Söker arbetskraft i östra länet

Polisen, Boliden, LKAB och många fler arbetsgivare fanns i går på plats i Överkalix för att presentera sig för arbetssökande från östra Norrbotten.

ÖVERKALIX2006-03-06 20:21
Arbetsförmedlingen i samarbete med kommunförbundet Norrbotten arrangerade i går en rekryteringsmässa där arbetssökande och arbetsgivare i behov av personal kunde mötas och utbyta kontakter.
Majvor Johansson, chef på arbetsförmedlingen i Överkalix, ser att den utveckling som finns i Malmfälten och i Haparanda påverkar även Överkalix.
? Vi finns i ett bra pendlingsområde. Det känns bra att kunna visa upp att det finns en arbetsmarknad på rimligt avstånd, säger hon.
Svetsare svåra att hitta
Lars Roth är projektledare för Norrbotten på G, ett projekt för att säkerställa att det finns arbetskraft till de satsningar som nu görs på olika håll i länet, tycker att det är bra att så många företag ville vara med på mässan. Den stora flaskhalsen just nu är enligt honom att få tag i svetsare. Transportsektorn, det vill säga maskin- och fordonsförare är en annan kategori där det spås personalbrist.
Omkring 600 arbetssökande hade kallats till mässan och de hade att studera omkring 25 arbetsgivares samt ett antal utbildningsföretags utbud. Bland dem gruvföretagen LKAB och Boliden, där man har behov av bland andra truckförare och mekaniker, både på fordons- och industrisidan.
Lena Askebrand, Boliden och Lena Klippmark, LKAB, tycker att det är bra att få chansen att möta arbetssökande från östra Norrbotten och få chansen att berätta om företagens verksamhet.
? Det är inte alla utanför Malmfälten som vet så mycket om LKAB, trots allt, säger Lena Klippmark.
Kvinnliga truckförare
Att gruvindustrin alltjämt är mansdominerat är ingen hemlighet, men enligt Lena Askebrand har man nu många kvinnor som söker jobben som truckförare.
Hennes kollega Stefan Berggren konstaterar att tack vare allt som händer på gruvområdet i länet just nu så är konkurrensen om den kategorin arbetstagare hård
Utbildade och arbetslösa
? Skolan lotsar ju ungdomarna till akademikeryrken, trots att det är många färdigutbildade som går arbetslösa. De här yrkena har inte varit så eftersökta. Men här finns jobb, säger Stefan Berggren och säger till exempel vad gäller kvinnor att det är mindre fysiskt krävande att vara truckförare än att jobba inom vården och i de flesta fall dessutom bättre betalt.
Även polisen fanns på plats för att väcka nyfikenhet kring yrket. Den 15 mars är sista ansökningsdag för höstens utbildning, så det brådskar.
Yngve Hansson, chef för polisen i Överkalix, konstaterar att behovet av poliser i östra Norrbotten är stort.
Själv har han just nu två poliser för lite för att ens komma upp till fem poliser för att som han säger, klara en täckning någorlunda. Problemet med rekryteringen skulle enligt honom lösas om myndigheten gick med på att betala mer till de poliser som tjänstgör i Överkalix.
? Det är dyrt med dubbelt boende och många unga vill bo på större orter med bra utbud av kultur, idrott och nöjen. Ska man pendla måste man få bättre betalt. Ett annat sätt är att rektyrera lokalt, få sådana som redan har anknytning hit, säger han.
Inga problem att pendla
Torbjön Örn och Carl Johan Hammarström från Pajala är två ungdomar som kommit för att söka tänkbara arbetsgivare på mässan.
De har gått ut gymnasiet och går nu på ungdomspraktik. De var intresserade av Bolidens och LKAB:s behov, även om Torbjörn Örn tror att han så småningom hamnar i Västerbotten på Skelleftekraft, elutbildad som han är. Att pendla till Kiruna och Gällivare såg de två som inget problem.
? Men får jag jobb så flyttar jag til Kiruna, till exempel. Det verkar ju vara rätt gott om jobb där, säger Carl Johan Hammarström.

Armi Rousu
armi.rousu@kuriren.com
0927/501 20
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om