Slutplogat – då flyttar Ann-Kristine, 36, från kommunen

När Ann-Kristine ringde och efterlyste vinterns plogpinnar fick hon sitt livs chock. Vägen till hennes hus ska inte längre plogas. ”Jag känner mig så stressad, för snart kommer snön och plogas inte vägen måste jag ju flytta”, säger hon.

Sedan Ann-Kristine flyttade in har hon fixat till allt som hon vill ha det och låtit byta fönstren. Men nu kan hon tvingas lämna huset.

Sedan Ann-Kristine flyttade in har hon fixat till allt som hon vill ha det och låtit byta fönstren. Men nu kan hon tvingas lämna huset.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2022-10-27 06:00

Det var för fem år sedan som Ann-Kristine Semberg, 36, tyckte att hon hade hittat sitt drömboende: ett mysigt, väl underhållet hus nära naturen i byn Marsjärv som ligger 12 kilometer från E10 och fyra mil norr om centrala Överkalix.

De första två åren arbetade hon borta. Men från och med 2019, då hon fick en fast anställning som socialsekreterare på Överkalix kommun, har huset vid vägens slut varit hennes trygga, fasta punkt.

– Ibland frågar folk om det inte är läskigt att bo mitt i skogen. Men för mig som har hundar och gillar att springa och åka skidor är det helt perfekt, säger Ann-Kristine som tidigare också hade sina renar här.

Några flyttplaner har hon därför inte haft – tills hon för knappt två veckor sedan av en slump fick beskedet att hon kanske inte kan bo kvar.

– Jag hade inte fått några vägpinnar och trodde att jag glömts bort. Men när jag ringde fick jag veta att vägen hit inte längre ska plogas, säger Ann-Kristine och beskriver att hon först knappt trodde sina öron:

– Husets förra ägare sa att snöröjning och sophämtning alltid hade fungerat, och det har det ju även gjort de här senaste fyra-fem åren.

Vägsträckan som berörs är de sista åtta kilometrarna efter grannbyn Kopparsjärv. Den lyftes ur det statliga vägnätet för ett antal år sedan och är sedan dess enskild väg. Men fram tills nu har vägen, genom samordning, kunnat snöröjas av samma maskinentreprenör som röjt de första ”allmänna” fyra kilometrarna från E10. Statliga bolaget Svevia har haft Trafikverkets uppdrag att underhålla E10 och de mindre avtagsvägarna i området. Här har företaget Nyab från och med den här hösten tagit över efter en ny upphandling.

– Jag har ringt dem. Men de säger att de har tidspress och inte hinner ploga sista delen, säger Ann-Kristine.

Hon har även kontaktat andra entreprenörer och Trafikverket.

– Men det verkar svårt. Trafikbidrag beviljas, men ska någon enkom köra fler mil hit blir det ändå för dyrt.

Framtiden är därför osäker.

– Men tvingas jag flytta lämnar jag kommunen. Jag sätter mig inte i en lägenhet här. Då bor jag hellre i en stad med de fördelar som finns där, säger hon.

Ann-Kristine är besviken på systemet:

– Man säger ”låt landsbygden leva”. Men är det meningen att alla ska bo efter E10?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!