Det var i juni som en enig regionstyrelse beslöt att månadsavlönade sjuksköterskor – bland annat de som arbetar heltid på vårdavdelningar med dygnet runt-verksamhet och vid akutmottagningar – får ett lönetillägg på 2500 kronor i månaden, motsvarande 30 000 kronor om året, från och med 1 oktober. Syftet är att göra arbetet attraktivt och minska beroendet av dyr hyrpersonal. Men satsningen gäller bara sjuksköterskor på sjukhusen och inom rättspsykiatrin – inte de som jobbar på hälsocentralernas akut- och obs-avdelningar i Överkalix, Övertorneå, Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk och Pajala. Det har väckt ont blod.
– Vi har samma arbetsuppgifter, är också fast anställda, jobbar på dygnet runt-verksamheter och akuten. Varför ska vi ställas utanför, undrar Lina Larsson och hennes kollegor.
Extra märkligt upplever de beslutet med tanke på att målet är att trygga personaltillgången. I just Överkalix hölls Obs-avdelningen sommarstängt en månad extra under fjolåret på grund av personalbrist. Sommaren innan ledde inhyrning av stafettsjuksköterskor till skyhöga kostnader.
– Nu har vi jättemånga vakanta tjänster, och alla vet att det är svårt att rekrytera i glesbygden, säger Lina Larsson.
Hon och hennes kollegor tycker inte heller att de har mindre ansvar bara för att de jobbar på en mindre enhet – tvärtom.
– Kvällar, nätter och helger när det inte finns några jourläkare på plats ansvarar vi sköterskor för hela verksamheten, säger Leila Andersson.
– Vi avlastar också Kalix sjukhus, till exempel efter operationer, säger Elin Samuelsson.
Nu har funderingar väckts om politikerna håller inne pengarna på sjuksköterskor utanför sjukhusen för att de är färre och inte lika ”röststarka” – och om det är ett led mot en centralisering.
– Får vi inte samma löner som på sjukhusen har vi ännu svårare att få hit personal. Men det kanske är det de vill, säger Lina Larsson som liksom arbetskompisarna inte vill låta sig nöja med att stå utanför.
Från Vårdförbundet håller Norrbottens avdelningsordförande Camilla Eriksson Sundberg med om att lönetillägget borde gälla länets samtliga sjuksköterskor. Samtidigt ser hon den aktuella potten som ett steg i rätt riktning:
– Vi ser ju att rekryteringen av sjuksköterskor i glesbygden är ett jätteproblem. Men frågan är om man har erbjudit tillräckligt bra villkor där som helhet tidigare.