Skoterklubbstuga ifrågasätts

Ett bygglov för en klubbstuga till Överkalix skoterklubb har överklagats av företagaren, Bengt Karlsson. Orsaken är att stugans placering stör hans verksamhet vilket inte skoterklubben håller med om. Nu är det upp till länsstyrelsen att fatta beslut i frågan.

ÖVERKALIX2007-03-06 06:00
Sedan 2001 och tio år framåt arrenderar Överkalix skoterklubb Brännabergsbacken. Undantaget från arrendet är ett område som sträcker sig 15 meter runt den byggnad där Bengt Karlsson bedriver sin verksamhet inom besöksnäringen och andra arrangemang.

Välkänd tävlingsbana
Överkalix skoterklubb har under årens lopp arbetat upp den tidigare slalombacken till den enda permanenta backen i Sverige med en bana för tävlingar inom skoterracing. Nu kommer har den kompletterats med en crossbana. De årligt återkommande tävlingarna i bägge grenarna har placerat klubben och Överkalix på kartan, vilket också ställer krav. Idag har banan dispens som A-bana men för att den ska permanentas krävs en miljöcertifiering och den kan inte ske utan att klubbstugan uppförs, enligt ordförande Per-Henning Åström.
- En certifiering innebär att vi bland annat måste upprätta en miljöstation och ha toaletter, därför behöver vi huset och det stör inte utsikten från Bengt Karlssons servering, säger han.

Stör utsikten
I sin ansökan om det bygglov som har godkänts av Överkalix kommun finns byggnaden utritad 16 meter från Bengt Karlssons, Backstuga. Det har fått honom att reagera. I ett brev till bygg- och miljönämnden i Överkalix den 26 juli motsätter han sig placeringen av byggnaden på grund av den, enligt honom, skulle förstöra utsikten och omöjliggöra en expansion av verksamheten. Däremot motsätter han sig inte att de flyttar huset till en annan hänvisad plats på området. Förslaget är omöjligt att genomföra, enligt Per-Henning Åström. Det skulle störa hela tävlingsplaneringen och även äventyra säkerheten för både tävlande och funktionärer.

Måste vara intill backen
- Huset måste stå i anslutning till backen eftersom det bland annat ska inrymma sekretariat och utrymme för massmedia, säger Per-Henning Åström.
Han beklagar att Bengt Karlsson inte ser möjligheterna istället för hindren.
- Skoterklubben vet att jag är öppen för ett samarbete men trots att de har över fyra hektar till förfogande måste de sätta huset rakt framför min restaurang. Jag vet vad de är ute efter - de vill ha all servering själva, säger han.

Bygger ändå
Något beslut från länsstyrelsen kommer inte förrän till sommaren, enligt handläggaren Jerker Gramner som nyss tagit över det efter den tidigare handläggaren som har slutat.
Överkalix skoterklubb är ändå redo att börja bygga.
- Vi sätter spaden i jorden så snart tjälen gått ur marken. Kommunen äger marken och har beviljat oss bygglov. För den delen är Bengt Karlssons verksamhet i princip obefintlig här, säger Per-Henning Åström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om