Orsaken till barn- och utbildningsnämndens förslag är ett sjunkande elevunderlag. I dag går totalt 17 elever på gymnasieskolan.
– Vi är en krympande kommun vilket har lett till att det blivit svårt att hålla igång ett gymnasium. Det blir för få elever och kostar för mycket pengar, säger nämndens ordförande Jonas Karlsson.
Bun beslutade om förslaget under sitt senaste sammanträde.
– Nej, det var det inte. Det går inte att driva en skola med så få elever. Men jag hade hoppats att vi skulle slippa ta det den här mandatperioden, säger Jonas Karlsson.
Pendla eller flytta
Beslut i frågan ska tas vid kommunfullmäktige den 25 november. Om skolan läggs ner måste framtida elever pendla eller flytta till andra kommuner. Jonas Karlsson berättar att detta är något som många ungdomar gör redan i dag och har själv en son som pendlar till skolan i Kalix.
– Dagen blir ungefär två timmar längre, men enligt min son är det inga problem. Han sover och pluggar i bussen. Jag tror inte att det är något dåligt alternativ, säger han.
"Ingen chock"
Gymnasieskolan har funnits i 19 år och enligt skolans rektor Björn Karlsson har den alltid värderats högt i bygden.
– Att Bun tagit upp frågan kom inte som någon chock precis. Eleverna börjar bli för få och kostnaden per elev blir alldeles för hög. I dag har vi sju tjänster och 17 elever, säger han.
Han har arbetat här som rektor i nio år och minns när det gick över hundra elever på skolan. Ett antal som minskat år efter år för att nu vara rekordlågt.
Vilka är nackdelarna om skolan läggs ner?
– Vi förlorar eleverna under en viktig period i deras liv. Risken är att de inte återvänder. Studerar de här får de en större förankring till bygden, då är chansen större att de slår sig till ro här även om de åker iväg och studerar på universitet eller högskola under några år, säger han.
En tjej som valde att plugga hemma i Överkalix är Julia Tegelid. Hon går nu andra året på samhällsprogrammet och trivs bra.
– Jag ville stanna i Överkalix och bo hemma eftersom jag har hästar. Min syster gick här också och hon var nöjd med sin utbildning.
Hur är det att gå i en liten skola?– Flexibelt. Dessutom får man mycket hjälp och tid med läraren, säger Julia Tegelid.