Familjeoron när skidbacken stängs

Förra säsongen sköts premiären upp gång på gång för att till slut ställas in helt. Nu har politikerna bestämt att slalombacken ska hållas stängd­ – redan innan den öppnat. ”Jag tror inte att de vet vilken betydelse det kan få”, säger slalomföräldern Daniel Cedering.

Satsa på skidbacken om folk ska vilja bo kvar och flytta till kommunen, säger Daniel Cedering i Överkalix. Barnen Hilding, 11 år och Helga, 9 år, längtar efter att åka slalom.

Satsa på skidbacken om folk ska vilja bo kvar och flytta till kommunen, säger Daniel Cedering i Överkalix. Barnen Hilding, 11 år och Helga, 9 år, längtar efter att åka slalom.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2021-11-26 19:03

För några dagar sedan gick kommunen ut med att slalombacken i Storlappberget ska hållas stängd under hela säsongen. Det har blivit rena snackisen.

– Jättetråkigt. Vill man att folk i arbetsför ålder ska vilja bo kvar eller flytta hit måste man satsa på kultur och fritidsaktiviteter. Det är ju särskilt viktigt nu när det är brist på arbetskraft i länet och kommunerna nästan drar i folk, säger Daniel Cedering. 

Orsaken till stängningen uppges vara ”maskinparkens dåliga skick”. Vilket tidigare lett till återkommande stopp. Och som i våras – mitt under coronatider när mycket annat fick läggas på is – gjorde att slalompremiären fick skjutas upp flera gånger och till slut ställdes in. 

– Vår familj löste det genom att åka till Gällivare och Svanstein på helgerna. Men alla barn har ju inte den möjligheten. Någonting behövs ju också på kvällarna, säger Daniel Cedering som menar att underhåll och satsningar borde ha gjorts tidigare så att backen sluppit stängas. 

Och att kommunen – ifall man ska investera nu – borde kommunicera ut det. 

På sociala medier jämförs eventuella satsningar på skidbacken med de 200 miljoner som många politiker vill satsa på ett äldreboende – och med ett snöblad som köptes in för 250 000 ifjol och inte längre används.

Från kommunen säger fastighetschef Per Larsson att maskinproblemen länge har påtalats för politikerna. Att reparationerna av främst liften och pistmaskinen hittills har kostat 250 000 kronor i år, och 155 000 kronor 2020. Att allt är lagat just nu. Men att långsiktiga investeringar krävs eftersom utrustningen är gammal: skidliften från 1970-talet och pistmaskinen från början på 1990-talet. 

Här räknar man med 1,5 – 2,5 för den dyraste kostnaden, en ”ny” begagnad pistmaskin.

– En konsult ser också över om backens branta parti kan åtgärdas. Idag rinner snön bort där. Får man till det kan säsongen förlängas, säger Per Larsson.

I underlaget till politikerna i kommunstyrelsen står att medel för att ”hålla skidbacken öppen kontinuerligt och utan avbrott ligger i budget för 2022”. Men enligt kommunalråd Anne Jakobsson (S) är maskinläget ändå allt för osäkert: 

– Vi vill inte att det ska bli som ifjol. Det tror jag skickar ut ännu sämre signaler. 

Borde inte en översyn gjorts tidigare? 

– Vi har gjort det vi har trott har varit rätt och tillräckligt.  Men en skidanläggning är något som vi tycker behövs och absolut inte planerar att lägga ner. 

Om fjolårets inköp av snöbladet säger hon att det gjordes för att kommunen själv skulle kunna röja Storgatan då det enda anbudet ansågs för dyrt, att röjningen i år utförs av en entreprenör– men att värdet finns kvar ifall det ska säljas. 

Överkalix IF får idag omkring 725 000 kronor per år för att sköta driften av Storlappbergets skidanläggning, ishallen och idrottsplatsen – en summa som inte påverkas ifall någon anläggning hålls stängd. 

Just nu pågår förhandlingar om ett nytt avtal eftersom det gamla går ut.

Bidrar det till att backen hålls stängd? 

– Inte alls, det är helt skilda saker, säger Anne Jakobsson.

Idrottsföreningens ordförande Marcus Svedjestrand säger att ÖIFs inställning är att försöka ha igång så mycket aktiviteter som möjligt och att främja folkhälsan:  

– Men kommunen är ju den som äger anläggningarna. 

Så dyrt blir det

När skidanläggningen byggdes 1991 flyttades skidliften från 1970-talet från Brännaberget. 

På kommunens önskelista i dag: en "ny", begagnad pistmaskin: 1,5-2,5 miljoner kronor, begagnade snökanoner som gör snö vid -3 grader istället för -15 för 150 000 kronor styck, byte av säkerhetssystem skidlift: 200 000 kronor, spårdragare, skoter. 

Inför OS i Sotji 2014 tränade ryska landslagsskidskyttar här. Längdskidstjärnorna Emma Ribom, Johan Häggström och Kalle Halvardsson brukar också synas i spåren.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!