Det är framför allt under de senaste två åren som Gunnar Liljebäck och Mikael Johansson upplevt problem med lösspringande renar på sina marker. För Gunnar Liljebäck innebär det trasiga stängsel, nedtrampat korn och mindre grönbete till korna. För Mikael Johansson innebär det söndertrampade och uppgrävda potatisar som fryser och går till spillo.
Bönderna är överens; får de inte bukt med problemen har de inget annat val än att lägga ner verksamheten.
- Jag har räknat att reparation av stängsel, material, extra arbete och ökade utgifter för foder när betet inte räcker hela hösten har kostat mig lite över 90.000 kronor. Jag har full förståelse för att det ska finnas plats för renskötsel, men vi måste försöka existera tillsammans, säger Gunnar Liljebäck.
Skadestånd
Samebyns renar har betesrätt på allt land och vatten inom byns betesområde, som sträcker sig över tre kommuner; Överkalix, Övertorneå och Pajala.
Däremot har man ett ansvar att ersätta eventuella skador som orsakas av renarna.
- Jag håller med om att vi har ett problem. Renarna ska inte vara på de här markerna under växtperioden. I april flyttas de till sommarlanden, norrut och österut. Det här området längs Kalix älven är deras vinterland, hit ska de komma i oktober. Men senaste åren har de anlänt tidigare, säger byns ordförande Kenneth Pettersson.
Enligt honom kan det föreligga flera orsaker till att renarna kommer ner till vinterlanden tidigare, bland annat det ökande antalet rovdjur.
- Just nu har vi 30 lodjur i skogen. Renarna är inte dumma, de drar sig till människorna och bebyggelsen för att undslippa farorna, säger han.
Dödsstöten
Går jordbrukarnas förslag igenom, som förbjuder renarna att vistas på deras marker mellan första maj och sista oktober, kan det innebära dödsstöten för samebyn, menar Kenneth Pettersson.
- Det skulle innebära böter för oss varje gång en ren går över gränsen till det här området. Den ekonomin finns inte. Det här måste gå att lösa på något annat vis, till exempel med en bättre dialog, säger han.
Gunnar Liljebäck anser inte att han har något annat val än att framföra förslaget om ändring av koncessionsområdet.
- Jag har inte fått en krona i skadestånd än. Det går inte att bedriva min verksamhet på det här sättet, det håller inte, säger han.