Samarbete mot droger
I onsdags berättade Kuriren om Överkalix alarmerande knarkstatistik. Hela 40 personer, eller drygt en procent av kommunens innevånare finns i polisens register över kända narkotikamissbrukare. Sirkka-Liisa Jönsson, chef för individ- och familjeomsorgen, började redan i måndags att snickra på ett åtgärdspaket. -Vi ska nå polisen för en gemensam sittning, Vi måste jobba tillsammans med det här. Polisens medverkan är A och O.
Varför har kommunen hamnat i den här situationen? - Jag skulle nog få pris om jag det visste. Vi är ingalunda isolerade här, vi har ju närheten till E 10, Luleå och Gällivare. Vi har det väldigt bra på många andra områden som skola och fritidsaktiviteter för ungdomar. Varför de ändå lockas till droger är en gåta som bara ungdomarna kan svara på. Varför frågar ni dem inte? - Det vore intressant att veta, men ungdomarna måste nog komma bort från missbruket innan de kan säga varför de kom in i det. Den vetskapen får de nog först efter en tid. Tätare rapportering
I dag är det bara missbruksproblem bland ungdomar under 18 år som kommer till socialtjänstens kännedom, och eftersom bara en bråkdel av de 40 narkotikamissbrukare som polisen identifierat är under 18 år kom statistiken som en chock för Sirkka-Liisa Jönsson. Nu hoppas hon på en tätare rapportering mellan polis och socialtjänst. -Vi vill att också att vuxna som ertappas med narkotika ska komma till vår kännedom, att vi får ta del av polisens rapporter. Då skriver vi eller ringer till personen och kallar till möte på socialkontoret, men det är också svårare med vuxna missbrukare eftersom de måste vilja få hjälpen innan man kan ge den.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!