Samarbete i fara

Nu har de fått nog.
Kvinnojouren Athena i Överkalix ger Övertorneå kommun en sista chans.

VIKTIGA. "Vi lyssnar när någon vill prata. Det är klart att vi behövs i alla kommuner", säger Maria Nilsson, ordförande i kvinnojouren Athena.

VIKTIGA. "Vi lyssnar när någon vill prata. Det är klart att vi behövs i alla kommuner", säger Maria Nilsson, ordförande i kvinnojouren Athena.

Foto: Sabina Nilsson

Överkalix2012-09-27 06:00

- De har fram till 31 december på sig att besluta om det ska bli något fortsatt samarbete eller inte, säger Maria Nilsson, ordförande i kvinnojouren.

Under tio år har kvinnojouren Athena varit verksamma i Överkalix och Övertorneå kommun.

- När vi startade lade kvinnojouren ner i Övertorneå så det kändes naturligt att vi skulle ta över där, säger Maria Nilsson.

Men hon anser inte att samarbetet har fungerat särskilt bra genom åren.

Med privata pengar
Nio av tio år har Överkalix kommun burit hela kostnaden för hyran av lokal. Samtidigt har verksamhetsbidragen från Övertorneå kommun dröjt och kommunikationen har varit dålig.

- Vi tycker att det är självklart att de ska betala för sin del, säger Maria Nilsson.

I somras blev hon tvungen att betala en av verksamhetens telefonräkningar med privata pengar då Övertorneås del av bidragspengarna uteblivit, trots påminnelser.

Några månader senare ansökte man igen, den här gången om halva bidragssumman: 2.500 kronor.

- Det fick vi till slut. Det enda vi begär är pengar för att vi ska kunna hålla oss flytande och inte sluta hos kronofogden. Det handlar om 26.000 kronor per år från vardera kommun, säger Maria Nilsson.

Nu tar Athena tag i problemet och ger Övertorneå kommun fram till årsskiftet på sig att bestämma sig för om man vill fortsätta med samarbetet eller inte.

- Vi kan inte bedriva verksamhet utan pengar, men förhoppningen är så klart att vi kan fortsätta att verka i Övertorneå, säger Nilsson.

Inte fungerat
Tomas Vedstig, ordförande i Socialnämnden i Övertorneå, tycker att det är tråkigt att samarbetet inte fungerat som det ska.

- Så här har det varit under en ganska lång tid. Vi är mån om att kvinnojouren ska finnas kvar i kommunen och tycker att det är beklagligt att det har blivit som det blivit, säger han.

Samtidigt har nu socialcheferna i Övertorneå, Haparanda och Kalix kommuner fått bidrag för att samarbeta kring arbetet med våldsutsatta kvinnor.

- Det verkar som att även Överkalix vill vara med i samarbetet, och det tycker vi är jättekul, säger Tomas Vedstig.

Det nya samarbetet kommer inte att utesluta kvinnojouren, enligt Vedstig.

- De behövs också som ett komplement och kanske en samarbetspartner. Vi ska ta nya fräscha tag och starta en dialog med kvinnojouren, det är främst det som det handlar om, säger han.

Kvinnojouren Athena

Består av 56 ideella medlemmar och en halvtidsanställd.

Är verksam i Överkalix och Övertorneå kommun.

Startade sin verksamhet 2002.

Stödjer flickor, kvinnor och barn som utsätts för psykiskt och fysiskt våld, sexuella övergrepp, hot och förnedring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om