Andreas Drugge häller upp kranvatten i ett glas.
– Man ser med blotta ögat hur grumligt det är och lukten är annorlunda mot vanligt vatten, säger han och snurrar på glaset.
När han tagit en klunk rynkar han ogillande pannan.
– Det smakar illa. Bräckt. Nä usch, så här ska inte vatten smaka.
Kuriren har tidigare berättat om Thord Larssons hemgård där prover i brunnen visat 1.960 milligram salt (klorid) per liter vatten. Långt över riktvärdet som ligger på 100 till 250 milligram per liter vatten. I dag är det Thords son, Tony Larsson, som ansvarar för fastigheten vilken Andreas Drugge hyr.
– Saltet har fått stora konsekvenser och inneburit kostnader. Vi har tvingats byta flera rör, vattenpumpar, en toalett och tvättmaskin i huset. Trots att vi för bara några år sedan bytt ut rör, som rostat sönder på grund av saltet, kan man redan se saltbeläggningar på utsidan av dem, säger Tony Larsson.
Hämtar vatten
Andreas Drugge flyttade in för två månader sedan. Han berättar att varken han eller hans hund dricker vattnet från kranen, i stället hämtar han färskt vatten i dunkar.
– Det känns till och med olustigt att diska, duscha och tvätta sina kläder i vattnet, säger han.
Tony Larsson berättar att hans far skickat in ett skadeståndsanspråk men att inget besked inkommit ännu.
– Min far är sjuklig. Han är väldigt mån om att huset inte ska förfalla och vill därför att någon ska bo där. Men det blir ohållbart i längden om det ska hålla på så här. Det känns jättetråkigt, säger han.
Polisanmälan
År 2007 blandade dåvarande Trafikverket, nu Svevia AB, salt i sandsilon i Lillfliken av Lappberget där företaget förvarar sand till halkbekämpning. Redan på 1970-talet påtalade kommunen och länsstyrelsen riskerna med att grundvattnet kunde påverkas om salt blandades i silon. Enligt kommunen har Svevia aldrig fått något tillstånd att förvara salt i silon och därför har man polisanmält företaget.
– Det är inte okej. Vi har kommit överens om att ta prover med vissa mellanrum i brunnen. De tas just nu. Skulle de visa på höga värden måste Svevia åtgärda det på något sätt, säger Ove Enhult, ordförande i bygg- och miljönämnden.
Anmälan gäller otillåten miljöverksamhet alternativt miljöbrott. På grund av andra prioriterade ärenden hos polisen kommer utredningen att dröja till nästa år.