Röda gubbar marknadsfavorit

Jordgubbar, cowboy-hattar och sockervadd. Ja, det mesta fanns att hitta bland stånden på Överkalix marknad i helgen. Dock inte två av huvudpersonerna, årets Över- kalixbo och årets företagare.

Foto:

ÖVERKALIX2008-07-21 06:00
Fem kartonger med härligt inbjudande jordgubbar finns kvar. Det är lördagseftermiddag och en kund passar på att köpa en kartong innan marknaden stänger. Strax därefter ryker även de sista fyra.- Slutsålt! Då är det bara att lasta tillbaka allt till bilen, säger sexåriga Ann-Marie Sandberg och lyfter iväg en trave med fyra lådor.Tillsammans med pappa Börje Sandberg har hon under lördagen sålt 150 liter jordgubbar. De röda små godsakerna verkar vara ett uppskattat inslag i raden av marknadsstånd. Och jordgubbsförsäljaren själv håller med, jordgubbar är smaskigt.- Jag plockar några då och då till frukost, säger hon.Gillar man inte jordgubbar behövde man dock inte gå hungrig. På Överkalix marknad i helgen har allt från rökt fisk till sockervadd erbjudits.Efter att ha shoppat loss på godsakerna kunde man passa på att köpa sig en cowboyhatt
eller ett fiskedrag. Och prata med Överkalixborna eller långväga gäster, för båda delarna fanns det gott om längs gatorna.Äkta Överkalixbo
Två av marknadens huvudpersoner hade dock inte tid att strosa runt mellan stånden.Årets Överkalixbo Anna-Maria Larsson höll till nere på tivoliområdet, där hon inte åkte
karusell utan sålde lotter.- Sen i morse har jag ställt i ordning öltältet, städat baja-
majorna, varit i marknadssläpet, sen vilade jag en halvtimme och nu är jag här, säger hon.En riktig eldsjäl med andra ord, och det var just därför hon under fredagen fick ta emot utmärkelsen.- Ja de tycker väl att jag är engagerad och lägger ner mycket tid i idrottsföreningen, säger Anna-Maria Larsson.Både i basketen och hockeyn är hon engagerad och så är hon en äkta Överkalixbo förstås.- Jag är både född och uppvuxen här, säger hon och ler stolt. Inte heller årets företagare hittade vi på marknadsområdet. Han befann sig istället på sin restaurang Vippabacken, där han jobbade kvällen lång.- Det är ett hårt tryck. Men på julafton och juldagen får man vara ledig, säger Stefan Karlsson och skrattar.Han har utsetts till årets företagare, men hinner knappt ta en paus från köket under lördagen och svara på frågan "hur känns det?".- Jo det känns det bra. Det var skojigt, en riktig överraskning, konstaterar han.Fast motiveringen har Stefan Karlsson inte riktigt koll på.- Jag var så nervös där uppe på scenen, så jag hörde knappt vad de sa, säger han innan han måste återgå till köket igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om