Överkalix ska lämna stenåldern – SD protesterar

Stenåldersbyn ska rivas. Hyddorna som byggts på den 6 500 år gamla boplatsen Lillberget är för dyra att rusta upp, enligt kommunstyrelsen. Men Sverigedemokraterna vill satsa för att locka turister.

Arkeologen och projektledaren Gunilla Lindbäck såg framför sig ett hantverkscentrum. Drömmen förverkligades inte.

Arkeologen och projektledaren Gunilla Lindbäck såg framför sig ett hantverkscentrum. Drömmen förverkligades inte.

Foto: Andreas Wälitalo

Överkalix2019-03-31 06:00

När en ny version av en gammal stenåldersbosättning av trä, näver och torv byggdes på Bulandet fick projektet 3,5 miljoner kronor i bidrag. Tanken var att fornbyn skulle bli ett historiskt besöksmål för både skolungdomar och turister, med ett litet museum i närheten av centrala Överkalix.

Men det blev aldrig riktigt som man tänkt sig. Nu har hyddorna stått oanvända i runt tio år.

– Skicket är så dåligt att man bedömer att det inte går att göra något åt, detsamma gäller spången dit. Det har inte varit något underhåll under de här åren, säger kommunalrådet Leif Nilsson (S).

I början avsattes pengar till driften, där ungdomar i tidsenliga stenålderskläder skulle bemanna fornbyn på sommaren. Men efter att den hamnat i träda i så många år finns nu bara två val, enligt kommunalrådet.

Rusta upp, eller riva.

– Man kan naturligtvis bygga om, men det blir stora kostnader. Till minussidan hör att ingen har använt den på tio år, säger Nilsson.

Beslutet togs för att kommunen har lagt sparförslag om 21,5 miljoner kronor.

Sverigedemokraterna vill stoppa rivningen. I en ny motion till kommunfullmäktige vill Ethel Landström och Roland Andersson först se vad det kostar att bevara stenåldersbyn och undersöka om en villig entreprenör vill satsa.

– Det handlar om vår historia i Överkalix. En rekonstruktion av livet i en stenåldersby som man grävde fram och vi tycker den är viktig att bevara. När vi fått pengar till ett sånt projekt är det synd att bara riva, säger Landström.

Ett argument är att kommunen måste ha något att falla tillbaka på i framtiden och att det är turismen.

– Det är inte heller några stora skador på den. Jag har pratat med arbetsledaren som var med när de byggde och det kan röra sig om under 100 000 kronor. Det en kanongrej, men om man inte vårdar det blir det ingenting, säger Landström.

Hon jämför med en stenåldershydda i finska Uleåborg.

– Vi har fem hyddor, de har en – och 70 000 besökare om året. Så nog finns det en otrolig potential. Men vad har man gjort, annonserat i Överkalixbladet?

Kommunalrådet Leif Nilsson är öppen för att lämna över, men beslutet står fast tills någon visar intresse. Rivningen börjar framåt sommaren.

– Skulle det visa sig att det dyker upp en entreprenör som vill ta över, utveckla och bygga upp så är det en annan situation, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om