Oro för salt i brunnsvattnet

Svevias depå för salt och sand skapar oro i Kangis väster om Överkalix. Orsak - rädsla för saltläckage i brunnsvattnet.

SALT. Efter uppvärmning av vattnet som är taget från dräneringsröret på berget syns saltet tydligt.

SALT. Efter uppvärmning av vattnet som är taget från dräneringsröret på berget syns saltet tydligt.

Foto: Britt-Louise Spets

Överkalix2012-11-14 06:00

Det handlar om en sandsilo på lilla Lappberget. Där förvaras en blandning av salt och sand som används till halkbekämpning. Sandsilon som byggdes på 1960-talet ligger strax ovanför bebyggelsen där de flesta invånarna har egen brunn. Inne i silon bildas vatten som leds ut till ett dike via dräneringsslangar.

Smaken på vattnet är salt och det oroar de boende i byn. Den närmaste brunnen ligger inte mer än 150 meter bort från silon och diket går brant ned mot byn.

Sipprar ner i diket
- Vi ser hur det sipprar saltlake från dräneringsröret rakt ner i diket och det gör oss livrädda. Vi vill inte få salt i brunnsvattnet, säger en bybo som vill vara anonym.

Det handlar inte om att vilja hindra Svevias verksamhet, påpekar bybon.

-  Jag vill inte stoppa verksamheten men kommunen måste kontrollera att den hanteras på rätt sätt. Det gör den inte idag, bland annat är silon inte tät och det har inte tagits vattenprover på flera år, säger bybon.

År 2006 togs ett vattenprov som påvisade ett värde av 1,9 milligram salt per liter vatten vilket är långt under det högsta tillåtna värdet, 100 milligram salt per liter vatten. År 2009 togs också prover på vattnet.

Enligt Tore Lindbäck, arbetschef vid Svevia AB drift Luleå är verksamheten inte anmälningspliktig enligt miljö- och hälsoskyddsförordningen.

- Det finns inga krav, men för att ta bort risker filtrerar vi vattnet via en sandavskiljning innan det leds ut i diket. Vi har inte heller några skyldigheter avseende vattenprover. På grund av bybornas oro tog vi prover för tre år sedan och de låg långt under de tillåtna gränsvärdena, säger han.

Mindre salt salt
Avseende inblandningen av salt har Svevia av miljöskäl minskat Trafikverkets rekommenderade mängd till en tredjedel, från 15 kilo till fem kilo per kubikmeter sand. På måndagen kontaktade miljöinspektör Sofia Ahlbäck bolaget. Vattenprover kommer nu att genomföras.

- Vi vet inte när svaren kommer men vi delger dem till alla inblandade, säger Tore Lindbäck.

Finns det någon anledning till oro?

-  Nej. Vi har förståelse för att man känner oro men vi har följt alla föreskrifter som gäller, säger Tore Lindbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om