Regionrådet: "En överlevnadsfråga"

”Den största förändringen som görs i sjukvården i modern tid”, säger regionrådet Linda Frohm (M) om de nya arbetssätt som just nu tas fram. Vid ett möte i måndags fick medborgarna för första gången säga sitt.

"Det är en överlevnadsfråga att resurserna används på bästa sätt" sa regionrådet Linda Frohm . T.v. Överkalix socialchef Jenny Liljebäck och t.h. regionens verksamhetsområdeschef Marie Stenback.

"Det är en överlevnadsfråga att resurserna används på bästa sätt" sa regionrådet Linda Frohm . T.v. Överkalix socialchef Jenny Liljebäck och t.h. regionens verksamhetsområdeschef Marie Stenback.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2022-08-17 11:02

I två år har regionen tillsammans med fyra kommuner i Östra Norrbotten – Överkalix, Kalix, Övertorneå, och Haparanda– arbetat inom det 5-åriga projektet ”Nära vård” för att ta fram nya sätt att arbeta inom hälsa, vård och omsorg. Förhoppningen är metoderna sedan ska kunna användas på fler håll. Och i förlängningen: att en fungerande vård och omsorg i länet ska kunna räddas kvar.  

– Det är en överlevnadsfråga att resurserna används på bästa sätt. Annars klarar vi inte av kompetensförsörjningen, säger Linda Frohm. 

Idén bygger först och främst på en samordning av regionens och kommunernas resurser. Samt att äldre och svårt sjuka ska kunna vårdas mer i hemmen än på sjukhus och särskilda boenden. 

– En del av det kan vara mobila team som åker ut. Men oavsett ålder ska man få tillgång till mer kompetens, säger Överkalix kommunalråd Anne Jakobsson (S).

På medborgarmötet som ordnades på Brännaberget i måndags kväll – och som var det första av fyra i östra Norrbotten under veckan – kunde medborgarna dela med sig av sina erfarenheter och önskemål. På plats fanns politiker och tjänstemän från både regionen och kommunerna.  

En fråga som togs upp var ökad tillgänglighet med digital vård. Till exempel genom att vårdpersonal kommer hem till en patient och hjälper till med uppkopplingen så att även läkare kan vara med digitalt.

 – Det låter bra, bara det inte är allt för komplicerade sjukdomar, sa mötesdeltagaren Stig Jakobsson.

Annat som kom upp var Folktandvårdens ”nedstängning” på orten för vanliga vuxna patienter. Flera var positiva till mer ”nära vård”, men de flesta verkade tycka att vård och tandvård överhuvudtaget är det viktiga. Efter mötet uttrycktes en skepsis mot att det i slutändan verkligen blir som utlovat: att individens behov styr i stället för ekonomin. En ortsbo berättade om hur hans 92-åriga mamma bodde hemma ”ända tills hon inte orkade skotta bort snön från farstubron” och blev allt mer ensam, och om hur hon mådde mycket bättre efter att ha flyttat till ett särskilt boende. 

Finns det en risk att det blir som när psykvårdens institutioner fasades ut och många isolerades? 

– Det blev en katastrof, och det är något vi ska vi ta lärdom av, säger Anne Jakobsson.  

Att det varit rätt tyst om projektet förklarar hon med coronan:

– Inga möten har kunnat hållas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!