Ny plan för vård över kommungränserna

En större samverkan där patienter får vård över kommungränserna – det är strategin för att klara hälsocentralernas försörjning av personal och kompetens i östra Norrbotten.

Samverkan mellan hälsocentralerna i Överkalix, Övertorneå och Haparanda ska säkra vården i östra Norrbotten.  Som ett första steg föreslås hälsocentralerna få en gemensam verksamhetschef.

Samverkan mellan hälsocentralerna i Överkalix, Övertorneå och Haparanda ska säkra vården i östra Norrbotten. Som ett första steg föreslås hälsocentralerna få en gemensam verksamhetschef.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2019-10-09 08:49

Som ett första led planeras dagens tre verksamhetschefer i Överkalix, Övertorneå och Haparanda att bli en.

– Vi tror att det blir enklare att samordna olika verksamheter med en gemensam verksamhetschef, säger närsjukvårdschefen för Kalix närsjukvårdsområde Peter Bergman.

Han berättar att en grupp med representanter från arbetsgivaren Region Norrbotten och de fem fackliga förbunden Kommunal, Vårdförbundet, Vision, Läkarförbundet och Saco för snart tre veckor sedan enades om ett förslag som regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson nu ska ta ställning till.

– Fast processen har pågått betydligt längre. Innan dess har samtal även hållits med personal och fackligt förtroendevalda på de berörda hälsocentralerna, säger Peter Bergman.

En oro som då har luftats – och som även speglas i en risk- och konsekvensanalys av facken – är att verksamhetschefen ska bli svårare att nå för personalen. Samt att arbetsbördan ska öka för vissa arbetsgrupper.

– Men enhetscheferna finns ju på plats. Så här är lösningen mycket tydliga arbetsbeskrivningar, säger Peter Bergman.

En större utmaning för regionen är att klara av den allt mer akuta personal- och kompetensförsörjningen, och här menar Peter Bergman att en gemensam verksamhetschef leder till en ökad helhetssyn, vilket förenklar en nödvändig samverkan mellan hälsocentralerna.

Vad handlar det om konkret?

– Det är inte så att personal ska skickas runt, utan en samordning av verksamheter. Om hälsocentralen i Övertorneå exempelvis har en diabetessköterska skulle de patienter som vill från Överkalix och Haparanda kunna erbjudas digital kontakt. Men sedan blir även samverkan mellan regionen och kommunerna allt viktigare.

Kan patienterna vänta sig att även i högre grad fysiskt få söka hjälp över kommungränserna?

– Det är för tidigt att svara på, säger Peter Bergman.

Från Vårdförbundet i Norrbotten bekräftar Maria Almqvist att de fackliga organisationerna anser att en väl utarbetad arbetsplan är a och o vid en minskad chefsorganisation – och att en samverkan mellan olika enheter i glesbygd behövs för att klara den framtida arbetskraftsutmaningen.

Elisabeth Eero, nuvarande verksamhetschef på hälsocentralen i Övertorneå och en av dem som personligen berörs, håller med:

– För att vi på små enheter ska kunna fortsätta erbjuda de delar vi har idag, som barnavårdscentral och mödravård, måste samverkan till. Personal och kompetens kommer inte att räcka till annars. Även med tanke på den ekonomiska situationen måste vi göra något, säger Elisabeth Eero.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om