Det är en helt vanlig vardagskväll. Ute rullar någon enstaka bil genom centrum. Men innanför sporthallens ljusgula träfasad är det full fart. Här tränar och lattjar Överkalix nya baskethopp. Bollar flyger mot korgarna och snabba fötter trummar mot golvet.
– Tidigare har vi tävlat mot Kalix. De kom hit och spelade, säger 8-åriga Lova Persson entusiastiskt under en paus.
Hon är en av de omkring trettio flickor och pojkar som sedan i höstas är med i något av Överkalix IFs två nystartade basketlag.
En dröm som knappast verkade möjlig för bara ett par år sedan. Då hade samhällets sista basketlag, ett mixat juniorlag och damlaget, lagts ned – efter åratal av utflyttning, krympande barnkullar och svårigheter med att hitta tränare och spelare. Och detta i kommun som genom åren varit ett av länets mest lysande basketfästen.
– Det kändes lite mörkt. Så nu är det så klart jätteroligt att så många vill vara med och spela, säger 26-åriga Helena Eriksson, tränare för de yngsta spelarna tillsammans med 22-åriga Lina Larsson.
Det var de som tog initiativet till en nystart för basketen. Innan dess tillhörde båda det sista damlaget, vilket inte alltid var helt enkelt.
– På matcherna var vi ibland bara fem spelare, berättar Lina Larsson.
– Eftersom det inte fanns någon tränare tränade vi oss själva, tillägger Helena Eriksson som i slutet väntade sonen Tommy, men ändå deltog i matcherna för att laget skulle bli fulltaligt.
Till sist var dock orken slut.
– Våren 2016 lades laget ner, säger Lina Larsson.
Att det trots allt blev en nystart hänger ihop med en idé om att det kanske ändå skulle gå att få till en basketgrund om man började med minstingarna. Vilket i höstas ledde till att ett intressemöte ordnades. Där dök inte bara ett trettiotal barn överraskande upp, utan även fyrabarnspappan Erik Grein. Han erbjöd sig att träna ett av lagen, och lockade ” på köpet” med sig 16-åriga Oscar Tegelid som hjälptränare.
– På den vägen är det, säger Lina Larsson leende.
Nu fortsätter alltså de 6-10-åriga Överkalixspelarna att försvara bygdens stolta baskettradition. En tradition som omkring åren 1967-1971 innebar att den lilla inlandskommunen till och med hade ett eget herrlag i allsvenskan, vilket motsvarar dagens elitserien. På damsidan vann ortens 1965:or och 1967:or bland annat 70-aden, ett slags Skol-SM, i slutet av 1970-talet och i början på 80-talet. Dessutom har spelare ”exporterats” till såväl Luleås elitlag som till spel med ungdomslandslaget.
– Inte dåligt för en så liten kommun, säger Helena Eriksson.
Tvärs över hallen står Henrik Engström som var med när det begav sig. Han tittar ut över de unga bollentusiasterna:
– Det här kan ju bli riktigt bra…
Själv var han inte bara en av stjärnspelarna i Överkalix lag i allsvenskan utan spelade också sju matcher med svenska landslaget.
– Tyvärr fanns inte den här hallen på den tiden. Istället for vi till Kalix och spelade, berättar han.
Vad är då anledningen till dagens uppsving?– En orsak kan vara att barnkullarna i ”rätt” ålder är lite större. Men sedan är föräldrarna jätteengagerade, säger Erik Grein.
Andra aspekter som lyfts fram av honom, övriga tränare och föräldrar är larmen om att barn behöver röra mer på sig, att en motvikt till plattor och mobiler är viktigt – och att olika idrotter även behövs på små orter.
– Just nu ser vi faktiskt över om ett tredje lag för födda 06-07 ska gå att starta, säger Erik Grein leende.
Mest nöjda verkar ändå de unga spelarna.
– Basket är till och med roligare än jag trodde. Bäst är uppvärmningarna. För då får vi leka Räven och kycklingarna, säger 9-åriga Robin Nilsson.